25. 2. 2020, 08:00 | Vir: STA

Umrl je nekdanji egiptovski predsednik Hosni Mubarak

profimedia

V Egiptu je danes umrl nekdanji egiptovski predsednik Hosni Mubarak, ki je bil na oblasti 30 let, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila njegova družina. Star je bil 91 let. Iz urada egiptovskega predsednika Abdela Fataha al Sisija so izrazili sožalje njegovi družini, izrazi sožalja pa prihajajo tudi iz tujine.

Umrl je v vojaški bolnišnici v Kairu, kjer je preživel zadnja leta življenja. Januarja je Mubarak, ki je imel številne zdravstvene težave, tam prestal tudi operacijo. V soboto je njegov sin sporočil, da je oče na intenzivni negi.

Novico o Mubarakovi smrti je sporočil njegov svak, general Munir Tabet, ki je dodal, da bo pogreb organiziral urad egiptovskega predsednika. Pogreb z vojaškimi častmi bo po neuradnih informacijah v sredo v prestolnici, poročajo tuje tiskovne agencije.

Predsednik Egipta je Mubarak postal leta 1981. Doma je vodil boj proti islamistom in opozicijski Muslimanski bratovščini. Od 90. letih minulega stoletja se je moral spopadati tudi z napadi skrajnežev na turiste. Njegov režim je bil tarča kritik zaradi korupcije in gospodarskega zatona Egipta.

Njegovo avtoritarno vodenje države, korupcija in slabe gospodarske razmere so leta 2011 na ulice pognale številne ljudi, predvsem mlade. To je privedlo do njegovega padca.

Urad egiptovskega predsednika je ob smrti izrazil sožalje njegovi družini. Označili so ga za "enega od voditeljev in herojev" vojne proti Izraelu leta 1973, ko je Mubarak vodil egiptovske letalske sile.

Obžalovanje ob smrti nekdanjega predsednika Egipta je izrazil tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu. "Moj prijatelj, predsednik Mubarak je bil voditelj, ki je svoj narod vodil v mir in varnost in mir z Izraelom," je sporočil Netanjahu.

Tudi palestinski predsednik Mahmud Abas je z žalostjo sprejel Mubarakovo smrt, ki je po njegovih besedah "podpiral palestinsko ljudstvo pri doseganju svobode in neodvisnosti".

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord