20. 2. 2020, 11:56 | Vir: STA

Umrl Larry Tesler - izumitelj 'kopiraj in prilepi'

profimedia
Umrl Larry Tesler - izumitelj 'kopiraj in prilepi' (foto: profimedia)

Ikona zgodnjega računalništva Američan Larry Tesler je umrl v začetku tedna. Star je bil 74 let, poroča britanski BBC. Tesler je začel delati v Silicijevi dolini v začetku 60. letih prejšnjega stoletja, ko računalniki še niso bili del vsakdanjika. Je tudi izumitelj ponarodelih računalniških ukazov izreži, kopiraj in prilepi.

Tesler je s svojimi izumi poskrbel, da so osebni računalniki postali bolj primerni za vsakdanjo uporabo.

Rodil se je v Bronxu v New Yorku leta 1945, študiral pa na univerzi Stanford v Kaliforniji. Po študiju se je osredotočil na oblikovanje uporabniških vmesnikov, v okviru česar je želel narediti računalnike bolj uporabnikom prijazne.

Med drugim je delal za tehnološko podjetje Xerox, ki se mu je poklonilo v tvitu v sredo. "Vaš delovni dan je lažji zaradi njegovih revolucionarnih idej," so zapisali.

K sodelovanju je Teslerja kasneje povabil tudi ustanovitelj tehnološkega giganta Apple Steve Jobs, nekaj časa je delal tudi za Amazon in Yahoo.

Svoj najbolj znani izum, ukaze izreži, kopiraj in prilepi, naj bi Tesler osnoval na stari metodi urejanja, ko so ljudje fizično izrezali dele natisnjenega besedila in ga prilepili drugam. Ukaze so prvič uporabili pri programski opremi Appla na računalniku Lisa leta 1983 in originalnem Macintoshu, ki so ga izdali leto kasneje

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.