P.M. | 3. 2. 2024, 15:42

Umrl je evropski princ s slavnim priimkom

Profimedia

Bil je sin izgnanega italijanskega kralja.

V starosti 86 let je umrl Vittorio Emanuele di Savoia oziroma Viktor Savojski, zadnji italijanski prestolonaslednik, so poročale tuje agencije. Sin Umberta II., zadnjega kralja Italije — ta je bil primoran zapustiti prestol in državo, ko je ta iz monarhije postala republika — je dolgo časa živel v Švici.

Nesojenemu prestolonasledniku je italijanski parlament leta 2003 vrnil potni list in mu po 53 letih omogočil vrnitev v Italijo. Kasneje je bil vpleten v nekatere nečedne posle, zaradi katerih so ga aretirali in zaprli. Med drugim je nastopal tudi kot posrednik med mafijskimi poslovneži in uradom Državnega monopola, je bilo zapisano v obtožnici po njegovi aretaciji leta 2006. Datum in kraj njegovega pogreba trenutno še nista znana. 

Profimedia

"Nisem si predstavljal, da bom po vrnitvi v Italijo imel toliko oblasti," je v nekem prestreženem telefonskem pogovoru dejal bivši monarh, ki je postal preprost italijanski državljan. Toda očitno je priimek Savoia (Savojski) med Italijani še vedno odpiral vrata na vse strani. 

Profimedia

Italijanski kralj Umberto II. in njegova žena Maria Jose Savojska sta na prestolu uživala samo 26 dni, od 9. maja do 12. junija 1946. Številni Italijani so namreč kraljevi družini očitali podporo italijanskemu fašistu Benitu Mussoliniju, zato so se na referendumu izrekli za republiko. Dve leti kasneje so z novo ustavo prepovedali vstop kralju in vsem njegovim moškim potomcem v Italijo.

Viktor Emanuel Savojski se je rodil leta 1937 v Neaplju. Na fotografiji v Benetkah s soprogo Marino.

Viktor Emanuel Savojski se je rodil leta 1937 v Neaplju. Na fotografiji v Benetkah s soprogo Marino.

Profimedia

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol