20. 6. 2020, 06:34 | Vir: STA

Umrl znan estetski kirurg Franci Planinšek

Helena Krmelj

Umrl je Franci Planinšek, znan specialist plastične in rekonstruktivne kirurgije, poroča spletno Delo. Rojen je bil leta 1962.

Planinšek je bil priznan estetski kirurg, delal pa je tudi rekonstrukcije rok in prstov po po težkih poškodbah, prav tako je operiral večje površine telesa po opeklinah in nesrečah. Kot so zapisali na spletnem Delu, je veljal za perfekcionista in deloholika.

Rodil se je v kmečki družini. V več intervjujih je priznal, da je bil v otroštvu plah, tih in zadržan, a kasneje je vedno izstopal. Leta 2005 so ga razglasili za najbolje oblečenega Slovenca.

Zaprisežen lepoti

Iz daljšega intervjuja s Francijem Planinškom, v katerem je spregovoril ob izidu svoje knjige Lepo, si izposojamo naslednji citat:

"Tisto, kar v meni zavibrira kot lepo, kar pri meni povzroči emotivni občutek lepega. Včasih je lepo nekaj, kar vas spominja na čas, poln emocij, nekaj, kar vas spomni na otroštvo, na veliko ljubezni ... Pa ni rečeno niti, da gre za stvar, ker je lahko zvok prav tako lep. Torej, ni nekaj, kar bi vizualno ocenil za lepo, je pa povezano z emotivnim naborom, ki ga sproži. Kaj je lepo, je v resnici nemogoče definirati. O tem se že stoletja sprašujejo filozofi, vključno z našimi v knjigi."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.