M.P. | 3. 1. 2024, 15:33

Umrla je ženska z najslavnejše fotografije 20. stoletja (velika možnost, da je krasila tudi vašo steno)

Profimedia

Njenega imena verjetno ne poznate, fotografija pa se je vtisnila v srca vseh nas.

Črno-bela fotografija, ki prikazuje strasten poljub dveh zaročencev sredi Pariza, je danes kultna. Francoski fotograf Robert Doisneau (1912-1994) je mlada pariška zaljubljenca ovekovečil v brezčasnem zanosu ljubezni, medtem ko svet hiti mimo. "Le Baiser de l’Hôtel de Ville" (Poljub pred mestno hišo, op. a.), je slavni fotograf posnel leta 1950, še posebej pa je postala priljubljena v 80. letih prejšnjega stoletja.

Profimedia

Nikakor ni šlo za naključni ulični prizor, kot so mnogi dolgo časa verjeli. Doisneau, začetnik francoske ulične fotografije, je za fotografijo najel mlado dramsko igralko Françoise Delbart (kasneje poročeno Bornet) in njenega takratnega partnerja Jacquesa Carteauxa. Françoise je bila na fotografiji stara le 20 let, zaradi te fotografije pa je postala svetovna ikona. Na božični dan je v starosti 93 let umrla v Évreuxu v Normandiji, je poročal časopis Le Parisien, ki je novico o njeni smrti objavil po pogrebu.

Leta 2005 je  Françoise Bornet prodala izvirnik fotografije, ki ji jo je podaril Doisneau. Na dražbi naj bi zanjo iztržili med 15 in 20 tisoč evri.

Leta 2005 je Françoise Bornet prodala izvirnik fotografije, ki ji jo je podaril Doisneau. Na dražbi naj bi zanjo iztržili med 15 in 20 tisoč evri.

Profimedia

Fotograf Robert Doisneau je mladi par opazil na terasi neke pariške kavarne. Po naročilu ameriške revije Life je takrat pripravljal reportažo o mladih zaročencih v Parizu nekaj let po koncu druge svetovne vojne. Prosil ju je, če bi mu lahko pozirala na različnih koncih Pariza - in tako je nastal tudi slavni poljub, ki je v desetljetjih, ki so sledila, postal nakakšen simbol Pariza.

Profimedia

Françoise in Jacques sta kasneje ubrala različni življenjski poti: on je postal vinar, ona pa je odigrala nekaj manjših vlog v filmih. Poročila se je z Alainom Bornetom, režiserjem in oglaševalcem, za katerega je posnela veliko reklamnih glasov. A nesmrtnost ji je prinesla prav fotografija iz mladih dni.