16. 2. 2021, 10:42

UNICEF in vodilne letalske družbe združujejo moči pri dostavi cepiv po vsem svetu

UNICEF
UNICEF in vodilne letalske družbe združujejo moči pri dostavi cepiv po vsem svetu (foto: UNICEF)

UNICEF danes začenja s partnerstvom za humanitarni letalski prevoz.

V njem je več kot 10 vodilnih letalskih družb podpisalo sporazume z UNICEF-om, da bodo zagotovili prednostni prevoz cepiv proti Covidu-19, osnovnih zdravil, medicinskih pripomočkov in drugih nujnih zadev za odziv na pandemijo. Pobuda bo dolgoročno delovala tudi kot globalni mehanizem za pripravljenost na druge humanitarne in zdravstvene krize.

»Dostava teh življenjsko pomembnih cepiv je edinstvena in zahtevna operacija, upoštevajoč velike količine za prevoz, zahteve hladne verige, število pričakovanih pošiljk in raznolikost poti,« poudarja Etleva Kadilli, direktorica UNICEF-ovega oddelka za dobavo. »Hvaležni smo letalskim družbam, ki so združile moči v UNICEF-ovi pobudi za humanitarni letalski prevoz in podprle dostavo cepiv proti Covidu-19.«

UNICEF-ova pobuda za humanitarni letalski prevoz združuje letalske družbe, ki z leti pokrivajo proge v več kot 100 državah, v podporo programu COVAX – globalnemu prizadevanju za pravičen dostop do cepiva Covid-19 za vse države sveta. Na podlagi načrta razdeljevanja cepiv v okviru programa COVAX bo v prvem delu 145 držav v prvi polovici leta 2021 prejelo cepiva za cepljenje približno 3 % prebivalcev.

Letalske družbe bodo prednostno razporejale pošiljke zalog s cepivi in pripomočki, zagotavljale ustrezno temperaturo in varnost pri prevozu, po potrebi pa omogočile tudi dodale tovorne zmogljivosti na letalskih progah. Njihove zaveze so ključne za pravočasno in varno dostavo cepiv in nujnih zalog.

Varen, pravočasen in učinkovit prevoz nujnih zalog je ključnega pomena za podpiranje dostopa do osnovnih storitev za otroke in družine. Dostava pripomočkov in cepiv proti Covidu-19 ter cepljenje ključnih delavcev bo omogočilo sistemom zdravstvenega in socialnega varstva varno nadaljevanje teh kritičnih storitev.

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.