9. 3. 2021, 10:58

UNICEF: S cepljenjem vsakih 12 sekund rešimo 1 otroško življenje!

UNICEF/Zaidi

Nova kampanja za cepljenje otrok proti nevarnim otroškim boleznim!

Zaradi bolezni, ki jih je mogoče enostavno preprečiti s cepljenjem, na svetu vsako leto umre 1,5 milijona otrok, kar je nedopustno. Cepiva ščitijo otroke pred boleznimi in rešujejo življenja, poudarja UNICEF Slovenija v najnovejši kampanji zbiranja sredstev s sloganom Veliki problemi - drobne rešitve.

Pandemija koronavirusa je resen opomnik, da se lahko izbruhi nalezljivih bolezni pojavijo v kateri koli državi sveta. Nalezljive bolezni kot so ošpice, otroška paraliza, davica, tetanus, oslovski kašelj in druge lahko otroke zaznamujejo za vedno, pogosto pa so tudi smrtonosne. Zato je izjemno pomembno, da so otroci s cepivi zaščiteni pred nevarnimi nalezljivimi otroškimi boleznimi. Slednje pomembno prispeva k zdravemu začetku življenja in jim omogoča, da kasneje v življenju uresničijo svoj polni potencial.

Za viruse meje držav ne obstajajo, vsi skupaj pa smo zaščiteni šele, ko je zaščiten vsak otrok in odrasel. Zato je ključno, da se tudi v času pandemije koronavirusa nadaljuje cepljenje otrok proti nevarnim boleznim, za katere cepiva že obstajajo. S tem namreč rešujemo življenja otrok in preprečujemo dodatne izbruhe bolezni v času, ko so zdravstveni sistemi preobremenjeni zaradi Covida-19.

Ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa so sicer preprečili marsikatero okužbo, a je hkrati na milijone otrok zaradi istega razloga ostalo necepljenih. V številnih državah sveta so (bile) motene kampanje rutinskega cepljenja otrok proti nevarnim otroškim boleznim. V kolikor bi otroci ostali necepljeni, obstaja nevarnost novih izbruhov nevarnih otroških  bolezni, ogrožen pa bi bil tudi napredek, ki je bil s cepljenjem dosežen v preteklih desetletjih.

Cepljenje je eden najučinkovitejših ukrepov javnega zdravstva. Otroke ščiti pred nevarnimi, pogosto smrtonosnimi boleznimi, in s tem rešuje življenja. Prispeva k temu, da otroci odraščajo zdravi in uresničijo svoj polni potencial. Ob zadostni precepljenosti kolektivna zaščita varuje tudi najranljivejše člane družbe, ki zaradi posebnih okoliščin ne smejo biti cepljeni.

UNICEF je največji dobavitelj cepiv na svetu, saj z njimi doseže kar 45% otrok, mlajših od 5 let. Vsako leto dobavi več kot 2 milijardi odmerkov cepiv za programe cepljenja otrok in odziv na izbruhe bolezni. Je glavni partner v združenju za cepljenje GAVI, ki je v zadnjih 20 letih omogočilo cepljenje več kot 760 milijonov otrok in preprečilo več kot 13 milijonov smrti. S svojim strokovnim znanjem in izkušnjami ima edinstveno vlogo pri dobavi cepiv proti koronavirusu v okviru pobude COVAX. 
Dejstva o cepljenju

• UNICEF vsako leto zagotovi življenjsko pomembna cepiva skoraj polovico otrok na svetu. S cepljenjem vsako leto reši do 3 milijone otroških življenj.

• S cepljenjem proti ošpicam je bilo med 2000 in 2018 rešenih približno 23,2 milijona otroških življenj.

• Neonatalni tetanus, izjemno nevaren za novorojenčke, je bil v 2019 prisoten le še v 12 državah sveta, drugod pa uspešno izkoreninjen.

• Le dve državi sta leta 2019 zabeležili primere divjega virusa otroške paralize, v ostalih pa je izkoreninjen.

• Od leta 2000 je bilo cepljenih 2,5 milijarde otrok. Število paraliziranih otrok zaradi otroške paralize je od leta 1988 upadlo za več kot 99%.

• Z dvigom precepljenosti na globalni ravni bi lahko letno rešili 1,5 milijona otroških življenj.

• 40 % necepljenih otrok na svetu živi na območjih, kjer divjajo vojne ali so razglašene humanitarne krize.

Milijoni otrok po svetu potrebujejo cepiva, da preživijo. Skupaj jih lahko zaščitimo pred nevarnimi boleznimi in jim podarimo zdrav začetek življenja. Pomagajte premagati VELIK PROBLEM – podarite DROBNO REŠITEV! Cepiva ščitijo otroke pred boleznimi in rešujejo življenja. UNICEF-ov program cepljenja otrok lahko podprete: s poslanim SMS sporočilom UNICEF5 na 1919 in darujete 5 € za cepljenje otrok.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord