1. 4. 2022, 18:53 | Vir: STA

Kulturne znamenitosti: koliko jih je vojna že uničila?

Profimedia

Vojna je terjala svoj davek tudi na svetovni dediščini, Unesco sprožil akcijo proti tatovom ukrajinskih umetnin. Koliko je škode že sedaj?

Vojna v Ukrajini je terjala davek tudi na kulturni dediščini. Od začetka ruske invazije je bilo v tej državi poškodovanih ali delno uničenih najmanj 53 kulturnih znamenitosti. Od tega 29 cerkva, 16 zgodovinskih stavb, štirje muzeji in štirje spomeniki, je danes v Parizu dejal pomočnik generalne direktorice Unesca za kulturo Ernesto Ottone Ramirez.

Največ uničene kulturne dediščine je po njegovih navedbah v drugem največjem ukrajinskem mestu Harkov, kjer so zaradi bombardiranja med drugim poškodovani spomenik holokavstu, tamkajšnje narodno gledališče in muzej umetnosti

Iz glavnega mesta Kijev še ni podatkov o morebitni škodi na sedmih objektih, ki so vpisani na Unescov seznam svetovne dediščine. Ogroženo pa je tudi mesto Černigiv, ki velja za eno od najstarejših ukrajinskih mest, kjer se nahajajo številne srednjeveške cerkve in samostani.  Mesto je bilo po zasedbi ruskih sil odrezano od sveta.

Poročali smo tudi o napadu na gledališča Drama v Mariupolju, ki je bilo uničeno v ruskem bombardiranju medtem, ko se je v njem nahajalo več kot tisoč civilistov.

Unesco je od začetka napadov na Ukrajino sprožil že več akcij za zaščito kulturnih znamenitosti in dobrin, vključno z vzpostavitvijo satelitskega sistema za nadzor pomembnih ukrajinskih znamenitosti in spomenikov ter okrepljenim sodelovanjem v boju proti nezakoniti trgovini s predmeti iz izropanih cerkva in muzejev.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord