11. 8. 2021, 13:40

United Group z Nokio v partnerstvo za nadgradnjo jedrnega mobilnega omrežja

promocijska fotografija

Skupina United Group, katere del je tudi Telemach Slovenija, je z družbo Nokia sklenila partnerstvo za nadgradnjo svojega jedrnega mobilnega omrežja. Ta bo omogočila tudi nadaljnjo uvedbo digitalnih storitev naslednje generacije v jugovzhodni Evropi, vključno z novimi izboljšanimi storitvami 5G za uporabnike, so sporočili iz skupine.

Omenjene nadgradnje so del petletnega načrta naložb v mobilna in fiksna omrežja v vrednosti več kot 900 milijonov evrov, so pojasnili. V podjetju pričakujejo, da bodo novosti v naslednjih letih spodbujale digitalizacijo in konkurenčnost na slovenskem trgu.

Mobilni operaterji skupine United Group bodo s pomočjo nadgradenj lahko vzpostavili zmogljivejšo povezljivost za naraščajoče število naprav, ki zahtevajo internetno povezavo, ter zanesljive omrežne povezave za podporo aplikacijam in storitvam, ki so ključnega pomena za digitalno preobrazbo sodobnega gospodarstva. Izboljšave bodo obenem zagotovile, da bodo tako Telemach Slovenije kot vsi ostali operaterji skupine brez težav izpolnili vse zahteve glede omrežne varnosti v državah, kjer poslujejo, so navedli.

Prve vpeljave jedrnega omrežja bodo namenjene omrežjem 3G, 4G in 5G, začele pa se bodo v tretjem četrtletju. Jedrno mobilno omrežje je za United Group doslej zagotavljal kitajski Huawei, ki pa je od uvedbe sankcij v ZDA postal nezaželen opremljevalec.

Kot so zatrdili v United Groupu, Nokia zagotavlja sodobne omrežne tehnologije, sisteme ter programsko opremo za upravljanje omrežnih funkcionalnosti.

"Poglobitev partnerstva z uveljavljeno globalno družbo Nokia je izjemno pomembna za Telemach kot najhitreje rastočega mobilnega operaterja v Sloveniji. Ta je junija kot prvi pri nas predstavil mobilno gigabitno omrežje s pravo 5G uporabniško izkušnjo. V podjetju pričakujejo, da bodo novosti, kot so mobilne gigabitne povezave, storitve z nizkimi zakasnitvami, razširjeni podatkovni paketi in fiksni dostop prek brezžičnih povezav, v naslednjih letih spodbujale digitalizacijo in konkurenčnost na slovenskem trgu," so zapisali.

Sporazum tako razširja obstoječe odnose med družbama, potem ko je United Group v začetku letošnjega leta Nokio izbralo za podporo pri uvedbi optičnega omrežja naslednje generacije po vsej jugovzhodni Evropi.

"Pri Telemachu je del jedrnega omrežja že doslej zagotavljala Nokia. Nadgradnja sistemov jedrnega mobilnega omrežja bo zagotovila občutno izboljšanje delovanja mobilnega omrežja tako na obstoječih tehnologijah kot tudi na tehnologiji 5G. S Telemachovim GIGA omrežjem in nedavno implementacijo tehnologije 5G bodo naši uporabniki lahko doživeli pravo gigabitno konvergentno okolje," je ob tem dejal predsednik poslovodstva Telemacha Adrian Ježina. Nov dogovor med družbama tako po njegovem mnenju predstavlja nadaljevanje odličnega sodelovanja in veseli se celovite rešitve, ki jim dolgoročno zagotavlja možnost razvoja, nadgradenj in razširitev."

Podpredsednik in vodja regije Srednja Evropa in Srednja Azija v podjetju Nokia Mikko Lavanti pa je izrazil veselje, da Nokia zagotavlja podporo skupini United Group pri utrjevanju položaja na trgu jugovzhodne Evrope. "Vodilna ponudba podjetja Nokia še naprej izkazuje širino, zanesljivost in inovativnost, saj uporabljamo možnosti v oblaku in podpiramo centralizirano ali razpršeno uvedbo. Veselimo se, da bomo skupini United Group in njenim naročnikom zagotovili vrhunsko zmogljivost in obseg omrežja," so besede Lavanatija še povzeli v sporočilu za javnost.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec