16. 10. 2020, 06:00

Univerzalni temeljni dohodek ni pogodu elitam (kar je razlog več za PODPIS peticije)!

Shutterstock

V teku je vseevropska kampanja za podporo ideji uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka. Evropski iniciativi se je pridružilo kar 28 držav.

V okviru kampanje poteka tudi podpisovanje spletne peticije, za katero upajo, da jo bo do 25. septembra 2021 podpisalo milijon ljudi.

Aktivisti uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka so v pobudi uvodoma zapisali:

"Naš cilj je uvesti univerzalni temeljni dohodek v celotni EU, kar bi vsaki osebi zagotovilo materialno osnovo in možnost za sodelovanje v družbi."

Glede na to, da ideja o univerzalnem temeljnem dohodku dejansko ni nekaj novega, saj o njej že leta potekajo bolj ali manj vroče razprave na vseh kontinentih sveta, raziskave, pilotne študije in izračuni pa kažejo, da je možnih načinov financiranja več in da je ideja UTD do neke mere povsem izvedljiva, zgolj poznavalce ne čudi zadržanost evropskih institucij do dotičnega koncepta. Znano namreč je, da za razliko od stroke, ki mestoma upravičeno izraža pomisleke glede določenih vidikov koncepta UTD, ostajajo njeni najbolj zagrizeni nasprotniki prav tisti, ki navkljub vseobči krizi še vedno več kot dobro živijo. Govorimo o elitah (tudi političnih elitah), ki se še predobro zavedajo družbenih sprememb, ki bi jih prinesla vpeljava UTD.

Pri tem jih seveda ne skrbi odprava in omilitev vprašanja revščine, vsesplošno izboljšanje socialnega položaja žensk, brezposelnih, temveč predvsem potencialno spremenjen odnos do dela. Prav odnos do dela je ta trenutek namreč njihovo najučinkovitejše orodje nadzora nad množicami. In vpeljava nečesa tako revolucionarnega, kot je ideja mesečnega prejemka za vse, bi to ne le spremenila, temveč v družbo vnesla številne spremembe v obsegu, ki jih je ta trenutek le težko povsem doumeti in predvideti.

Po drugi strani pa čas še nikoli ni bil bolj zrel za uvedbo nečesa takšnega, kot je UTD (ali vsaj delni TD).

Čase, ko je imel vsakdo možnost za polno zaposlitev in so veljali minimalni standardi kakovosti zaposlitve, so v 90tih zamenjali časi, ko je prišlo do pomanjkanja delovnih mest, da bi v zadnjem desetletju postali priča stanju, v katerem vlada pomanjkanje kakovostnih zaposlitev za vse.

"Delavci izgubljajo svoje pravice, pogoji dela se slabšajo, za opravljene nadure ni plačila, doživljenjska zaposlitev za polni čas postaja utopija, obdobja brezposelnosti so vse daljša."

Uvedba UTD bi prinesla:

  • več novih delovnih mest, saj bi se nekateri odločili za več prostega časa in sprejeli delo za polovičen delovni čas, nekateri pa bi se odločili za samozaposlitev in poskusili s svojim lastnim podjetjem, obrtjo in podobno.
  • Delavci bi dobili boljšo pogajalsko pozicijo v odnosu z delodajalci, saj jim ne bi bilo potrebno sprejeti kar vsako delo, pogosto s slabim plačilom in slabimi delovnimi pogoji, zaradi preživetja samega.
  • Medtem ko bi delavci za rutinsko in dolgočasno delo lahko zahtevali večje pačilo, bi za nekatere zanimive in stimulativne zaposlitve najverjetneje cena dela padla, saj bi se našli tudi posamezniki, ki bi ga bili pripravljena opravljati tudi za manjše plačilo.

Več branja o potencialnih dobrobitih uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka na spletni povezavi UTD - vsi razlogi ZA!

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord