15. 9. 2018, 22:20 | Vir: STA

Upor je odlika primorskega človeka!

STA/Stanko Gruden

Komen je danes gostil osrednjo slovesnost ob prazniku vrnitve Primorske matični domovini. Slavnostni govornik, tržaški pisatelj in novinar Dušan Jelinčič, je poudaril, da je prav upor tisti, ki odlikuje primorskega človeka od kmečkih puntov dalje, in mu je pomagal preživeti.

"Ni bilo lahko orati ledine v mestu v zalivu ob fašističnem razdejanju. A sam lahko kot tržaški Slovenec ponosno zatrdim - uspelo nam je, mi smo še vedno tu," je med drugim dejal Jelinčič.

Slavnostni govornik je poudaril, da je primorski narod med fašistično okupacijo in celotno drugo svetovno vojno dihal enotno, izdajalcev naroda ni bilo: "Ponosni moramo biti na ta boj, ker se je tedaj slovenski narod izoblikoval kot zgodovinska osebnost. Prej smo bili v Evropi malo poznani, preko narodnoosvobodilnega boja pa smo postali mednarodni subjekt, ki si je zgradil trdno identiteto in nato, ko je dozorel čas, svojo državo."

Opozoril je tudi na migrante, ki prihajajo k nam v iskanju preživetja in boljšega življenja. Primorska je zaradi svoje lege vedno podvržena migracijskim tokovom. "Vselej smo občutili trd vsakdanji kruh in vemo, kaj pomeni biti begunec, migrant, saj so nas še med fašizmom razselili na vse vetrove."

Zbrane sta nagovorila tudi donedavni komenski župan Marko Bandelli, ki je postal minister v novi vladi, ter članica občinskega združenja borcev Komen in podpredsednica ZZB za vrednote NOB Slovenije Ljubica Jelušič.

"Osmišljanje svoje zgodovine, položaja v Evropi in naše prihodnosti se mora začeti prav tu, na Primorskem, med ljudmi, ki so doživljali različne okupacije, ideologije sovraštva, strahote vojn. In vendar so ostali prepričani v svoj narod, v svoj jezik, kulturo in državo. Mi smo morda puntarji, tigrovci, borci, osamosvojitelji, vendar se zavedamo pomena enotne države in podpiramo trdno vlado, da bi se lahko pogajala z zavezniki," je dejala Jelušičeva.

Prireditve se je udeležil celoten slovenski državni vrh, predsednik države Borut Pahor, predsednik vlade Marjan Šarec in predsednik državnega zbora Dejan Židan ter številni drugi predstavniki političnega in javnega življenja. Sicer pa se je ob lepem vremenu v Komnu zbralo več kot 5000 obiskovalcev.

Slovesnost so pripravili na komenskem travniku, kjer se je pred natanko 40 leti zbrala velika množica ljudi, ki so počastili spomin na 35. obletnico sprejetja avnojskega sklepa, da se Primorska priključi matični domovini.

Na glavnem odru se je zbralo okrog 200 nastopajočih pevcev, glasbenikov in recitatorjev, ki so pripravili bogat kulturni program. V nadaljevanju popoldneva so pripravili še koncert ženskega pevskega zbora Kombinat. Že v petek popoldan pa so v Komnu gostili sprejem za župane vseh 24 primorskih občin, ki so se jim pridružili tudi župani iz sosednje Italije.

Prireditev ob državnem prazniku 15. septembru, ki ni dela prost dan, izmenično pripravljajo posamezne primorske občine, saj je državna proslava organizirana le vsakih pet let.

Praznik je spomin na uveljavitev pariške mirovne pogodbe 15. septembra 1947, ki je takratni Jugoslaviji prinesla velik del Primorske, Istro južno od Mirne, Reko, Zadar in Jadranske otoke. S tem se je večina Primorcev, ki so pred tem več kot 20 let trpeli pod fašizmom in od septembra 1943 nacistično okupacijo, pridružila matičnemu narodu.

Mirovna pogodba je sicer pod Italijo umestila Benečijo, Rezijo, Gorico in Kanalsko dolino. Tako je izven slovenskih meja, v Italiji ostalo še 140.000 Slovencev. Končna določitev meje med Jugoslavijo in Italijo je bila sprejeta 10. novembra 1975 z Osimskimi sporazumi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.