12. 7. 2017, 09:25 | Vir: STA

Uporabniki Twitterja tožijo Trumpa, ker jih je na Twitterju blokiral!

profimedia

Univerza Columbia je v imenu sedmih uporabnikov Twitterja, ki jim je predsednik ZDA Donald Trump blokiral dostop do svoje strani, vložila tožbo na zveznem sodišču. Inštitut za prvi amandma pri newyorški univerzi trdi, da je predsednik ZDA kršil ustavo, ker jim onemogoča dostop do javnega foruma.

Trump je dostop uporabnikom blokiral, ker so ga kritizirali in tožba trdi, da jim je s tem preprečil sodelovanje v političnem dialogu in kršil pravico do svobode govora. Namen blokade naj bi bil utišati kritike in nesoglasja.

Trump je Twitter spremenil v orodje za komunikacijo z javnostjo, ki je veliko pomembnejše od uradnih novinarskih konferenc Bele hiše ali izjav vladnih predstavnikov. Kot je dejal izvršni direktor Inštituta za prvi amandma univerze Columbia Jameel Jaffer, je Trumpova stran na Twitterju postala pomemben vir novic in informacij in pomemben forum za izražanje mnenj.

"Prvi amandma k ameriški ustavi se nanaša na ta digitalni forum tako, kot se nanaša na javne tribune ali zasedanja šolskih odborov in Bela hiša je z izključitvijo ljudi, ki se ne strinjajo s predsednikom, kršila zakon," je dejal Jaffer. Pravnica pri Inštitutu Katie Fallow pa meni, da Bela hiša skuša sprevrniti javni forum v prostor za odmev svojih stališč in mnenj.

Poleg Trumpa sicer tožijo tudi tiskovnega predstavnika Bele hiše Seana Spicerja ter direktorja za družbene medije v Beli hiši Daniela Scavina.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.