7. 2. 2019, 10:55 | Vir: STA

Upravno sodišče zavrnilo pritožbo Borisa Popoviča

Stanko Gruden/STA
Upravno sodišče zavrnilo pritožbo Borisa Popoviča (foto: Stanko Gruden/STA)

Upravno sodišče je kot neutemeljeno zavrnilo pritožbo nekdanjega koprskega župana Borisa Popoviča na izid županskih volitev. Kot je v odzivu sporočil Popovičev pooblaščenec Franci Matoz, je sodišče sicer ugotovilo, da so kršitve pri izvedbi volitev bile, a da niso uspeli v zadostni meri dokazati, da so kršitve vplivale na izid volitev.

Upravno sodišče je kar 28 strani dolgo sodbo objavilo na svoji spletni strani. V sklepnem delu je zapisalo, da pritožnikova pritožba ni utemeljena in jo je zato zavrnilo. Odločitev je sodišče sprejelo brez glavne obravnave, čeprav jo je Popovič predlagal. O pritožbi so odločili predsednica sodnega senata Mira Dobravec Jalen in člana Lea Chiabai in Andrej Orel.

"Odločitev namreč temelji na dokazih, ki so bili že izvedeni v postopku izdaje odločbe občinske volilne komisije (OVK) in izpodbijane odločbe občinskega sveta, v pritožbi niso navedena nova dejstva in dokazi, ki bi lahko vplivali na odločitev, pravna stališča, na katera se sklicuje pritožnik, pa ne pomenijo dejstev, ki se dokazujejo v sodnem postopku," so zapisali v sodbi.

Pritožbo je Popovič vložil zoper sklep koprskega občinskega sveta z 21. decembra lani, s katerim je bilo ugotovljeno, da lahko Aleš Bržan začne izvrševati funkcijo župana Mestne občine Koper.

V pritožbi je Popovič navajal predvsem kršitve volilnega molka, nepravilnosti pri glasovanju na domu in ugovor, da je OVK prekoračila svoja pooblastila. Ob tem je zahteval ponovno štetje glasov.

Kot je v sodbi še zapisalo sodišče, pri odločitvi občinske volilne komisije glede neveljavnih glasovnic ni bilo nič narobe, ponovnega štetja glasov zakon niti ne predvideva.

Sodišče se strinja, da je bila enemu volivcu - invalidu na volišču za predčasno glasovanje kršena ustavna pravica, vendar to po mnenju sodnikov ni bistveno vplivalo na končni izid.

Pri izvedbi glasovanja na domu pa sodišče ni ugotovilo nikakršnih kršitev.

Upravno sodišče je tako dva meseca po drugem krogu lokalnih volitev zaključilo župansko sago v Kopru. Tako je sedaj dokončno, da je Bržan županske volitve dobil s 17 glasovi prednosti pred Popovičem. Pritožba na sodbo upravnega sodišča ni mogoča, lahko pa pravico išče še na ustavnem sodišču.

Sodbo bomo še podrobno preučili, nakar bo s strani Popoviča sprejeta nadaljnja odločitev," je ob napovedal Matoz. Popovič je sicer na sredinem srečanju v Centru Obilja v Kopru novinarjem dejal, da bo spoštoval odločitev sodišča.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.