20. 8. 2020, 21:23 | Vir: STA

Urad za demografijo bo zaživel v začetku septembra

Daniel Novakovič/STA

Vlada je danes sprejela odlok o ustanovitvi in nalogah urada za demografijo. Urad bo ustanovljen v 15 dneh po objavi odloka v uradnem listu, sedež bo imel v Mariboru, vodil pa ga bo minister brez listnice iz kvote DeSUS. V stranki bodo ime skušali izbrati čim prej, je dejala podpredsednica vlade in predsednica DeSUS Aleksandra Pivec.

Z ustanovitvijo urada bodo izpolnili več strateških zavez stranke DeSUS in koalicije ter enega pomembnejših koalicijskih dogovorov, je na novinarski konferenci po seji vlade dejala Pivčeva.

"Ustanovitev urada je prav gotovo pomemben korak pri skrbi za starejšo generacijo, predvsem pa pri usklajenem reševanju demografskih izzivov," je povedala ministrica. Po njenih besedah se bo delo urada osredotočalo na posledice staranja prebivalstva in sodelovanje v procesih krepitve človeškega kapitala na vseh ravneh.

"Pristop bo usmerjen na podlagi medgeneracijskega in nacionalnega dialoga, ki ga je treba vzpostaviti nemudoma. S tem bo Slovenija dobila močnejšo politično in strokovno platformo za spopadanje z demografskimi izzivi ter neposredno odgovorno institucijo, ki bo skrbela za odvijanje dialoga na različnih ravneh ter za uresničevanje evropskih in nacionalnih zavez," je dejala ministrica.

Stebri delovanja urada bodo vzpostavljanje dialoga ter reševanje težav starejše generacije in demografskih izzivov Slovenije, sklepanje in uresničevanje strateških zavez, ustanovitev informacijskega sistema strokovnih podlag in podatkov za vodenje dialoga pri oblikovanju demografskih politik, je nanizala.

Urad bo zagotavljal podporo razvoju dolgožive družbe

Urad bo tudi zagotavljal podporo razvoju dolgožive družbe, za katero je bila strategija sprejeta leta 2017, sedaj pa je treba pripraviti akcijski načrt. Sodeloval bo tudi pri pripravi zakona o demografskem skladu, "ki ga usmerjamo v krepitev pokojninskega sistema", izvajal pa bo tudi projekte za krepitev človeških virov, je dodala ministrica.

Med nalogami urada bo tudi analiza demografskih gibanj na nacionalni ravni in v posameznih regijah, priprava strateških državnih dokumentov in politik s področja demografije ter ključnih državnih projektov, ki bodo izboljšali demografske kazalnike, ter koordinacija bivanjske politike starejših s poudarkom na neinstitucionalnih oblikah bivanja in medgeneracijskega sobivanja. Sklad bo tudi med drugim ozaveščal družbo o demografskih izzivih ter spremljal demografsko politiko drugih držav in vzpostavil sodelovanje s podobnimi institucijami v državah in vladi predlagal posnemanje dobrih praks za izboljšanje demografske slike Sloveniji, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Urad po njenih besedah ne bo prevzel nobene pristojnosti ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, bo pa prevzel koordinacijo politik, ki se po različnih resorjih izvajajo in se nanašajo na demografsko področje.

Sedež urada bo v Mariboru, s čimer "na neki način decentraliziramo delo pomembnih državnih institucij, hkrati pa Mariboru dajemo ... boljšo strateško pozicijo pri njegovem nadaljnjem razvoju", je dodala Pivčeva.

Urad bo vodil minister brez listnice iz kvote DeSUS

Pivčeva je povedala, da bodo v stranki takoj začeli kadrovske postopke, zbrali predloge imen, ki so že prišli iz posameznih strankinih odborov, in v čim krajšem času opravili izbor.

Pogajanja glede ustanovitve demografskega sklada še potekajo, je povedala ministrica in dodala, da je na mizi posebne skupine več predlogov sprememb predlagane zakonodaje, tudi DeSUS je podal svoje predloge. Pogajanja naj bi intenzivirali v začetku jeseni in "če bo posluh za kompromisno rešitev, ki bo upoštevala te predloge, bi lahko napredovali in zakon o demografskem skladu pripeljali do zaključka".

Ustanovitev urada za demografijo je dosežek vseh koalicijskih partneric in je korak v smeri ureditve medgeneracijskih razmerij, pa je na omrežju Twitter zapisal gospodarski minister in predsednik SMC Zdravko Počivalšek. "Z ustanovitvijo urada za demografijo, ki je skupni dosežek vseh koalicijskih partneric, smo naredili pomemben korak v smeri ureditve medgeneracijskih razmerij, ki bo zagotavljal primerne pogoje za ustvarjanje družine in hkrati miren odhod v pokoj," je zapisal.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.