16. 9. 2020, 10:46 | Vir: STA

Ursula von der Leyen: Cilj znižanja emisij do leta 2030 naj se dvigne na najmanj 55 odstotkov

Thierry Monasse/STA

To je trenutek za Evropo, da vodi na poti iz krhkosti v novo vitalnost, je danes poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v svojem prvem govoru o stanju v EU na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju. "Imamo vizijo, načrt in naložbe, zdaj je čas za delo," je pozvala.

Pozvala je tudi, da je treba ustvarjati priložnosti za jutrišnji svet, ne zgolj reševati kriz včerajšnjega sveta.

Niz konkretnih predlogov je začela s pozivom k vzpostavitvi močne evropske zdravstvene unije, tako s krepitvijo obstoječih teles kot z vzpostavitvijo nove agencije za raziskave. Izpostavila je, da je jasno, da je treba v okviru konference o prihodnosti Evrope razpravljati o pristojnosti na področju zdravja. Za prihodnje leto je napovedala globalni zdravstveni vrh v Italiji.

Močno odmeva tudi njeno sporočilo, da je treba bistveno okrepiti cilj za zmanjšanje izpustov do leta 2030 - na najmanj 55 odstotkov. "Zavedam se, da je zvišanje s 40 na 55 odstotkov za nekatere preveč, za druge pa ni dovolj," je dejala.

Napovedala je tudi zakonodajni predlog za skupen evropski okvir za minimalno plačo, ki naj bi vsem zagotovil dostojno delo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.