25. 3. 2022, 21:02 | Vir: STA

Ursula von der Leyen: EU bo zdaj izkoristila svojo skupno pogajalsko moč

Profimedia

Vrh EU za skupno nabavo energentov na prostovoljni osnovi.

Voditelji EU so se na današnjem vrhu v Bruslju zavzeli za skupno nabavo plina in vodika na prostovoljni osnovi. Francoski predsednik Emmanuel Macron je napovedal, da bo mandat za nakup prejela Evropska komisija.

Države članice in Evropska komisija so se zavezale, da bodo delale na skupnem nakupu plina, utekočinjenega zemeljskega plina in vodika na prostovoljni osnovi, piše v sklepih vrha EU, ki se je po dolgi razpravi zaključil danes zvečer.

"S tem bodo optimalno izkoristile svojo skupno politično in tržno težo Evropske unije in držav članic za znižanje cen v pogajanjih," so poudarili.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na novinarski konferenci po vrhu pozdravila, da bo EU zdaj izkoristila svojo skupno pogajalsko moč. "Namesto da bi tekmovali med sabo in tako dvigovali cene, bomo združili svoje povpraševanje," je pojasnila.

Platforma za skupne nakupe bo odprta tudi za države Zahodnega Balkana in tri države Vzhodnega partnerstva - Ukrajino, Moldavijo in Gruzijo, še piše v sklepih.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.