14. 11. 2021, 10:43 | Vir: STA

Ursula von der Leyen: Korak v pravo smer, a delo še zdaleč ni končano

profimedia

Dogovor na podnebni konferenci COP26 v Glasgowu je korak v pravo smer, vendar delo še zdaleč ni končano, se je na dogovor o omejitvi globalnega segrevanja, ki so ga države v soboto zvečer dosegle po dveh tednih pogajanj, odzvala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Evropska komisija ocenjuje, da dogovor podpira zaveze pariškega sporazuma in ga ohranja pri življenju, kar ponuja možnost omejitve globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija.

"COP26 je korak v pravo smer. 1,5 stopinje Celzija ostaja na dosegu roke, vendar delo še zdaleč ni končano," je poudarila von der Leynova. Najmanj, kar lahko zdaj storimo, je, da čim hitreje uresničimo obljube Glasgowa in nato ciljamo višje, je dodala.

"Dosegli smo napredek pri doseganju treh ciljev, ki smo si jih zadali na začetku COP26," je dejala. To so pridobiti zaveze za zmanjšanje emisij tudi v tem desetletju, da bi dosegli cilj omejitve globalnega segrevanja na 1,5 stopinje, doseči cilj 100 milijard dolarjev na leto za podnebno financiranje za države v razvoju in ranljive države ter doseči dogovor o izvajanju pariškega sporazuma. Več večjih onesnaževalcev je objavilo nove cilje za zmanjšanje emisij, je poudarila.

Podnebna konferenca ZN v Glasgowu COP26 se je v soboto pozno zvečer končala z dogovorom o omejitvi globalnega segrevanja. Izjava, ki so jo sprejeli po dveh tednih pogajanj, poziva države, da začnejo ustavljati uporabo premoga.

Ambicioznejši napredek sta na koncu blokirali Indija in Kitajska, ki sta po poročanju britanskega BBC pozvali k spremembi dogovora, da ta zdaj govori o "postopnem zmanjševanju" in ne več "postopnem odpravljanju" premogovnih tovarn, ki ne uporabljajo tehnologije za zajemanje ogljika, s čimer bi nekoliko zmanjšale svoje onesnaževanje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.