19. 12. 2019, 09:50 | Vir: STA

Ustavna obtožba predsednika Donalda Trumpa potrjena v obeh točkah

profimedia

Predstavniški dom ameriškega kongresa je najprej z 230 glasovi proti 197 potrdil prvo točko ustavne obtožbe predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki zadeva zlorabo oblasti, takoj nato pa še drugo točko, ki zadeva oviranje kongresa, z 229 glasovi proti 198.

Donald Trump, ki je bil v času glasovanja med svojimi podporniki v Michiganu, je tako postal šele tretji predsednik ZDA v zgodovini z ustavno obtožbo, ki so jo demokrati potrdili zaradi izsiljevanja Ukrajine, da mu pomaga pri naslednjih volitvah z uvedbo preiskave demokratskega kandidata Josepha Bidna, in zaradi oviranja kongresne preiskave tega dejanja.

Ustavna obtožba v dveh točkah je bila potrjena po celodnevni živahni razpravi, med katero so demokrati utemeljevali glas za, republikanci pa glas proti. Republikanci napovedujejo, da bo Trump šel v zgodovino kot prvi predsednik, ki je bil ustavno obtožen, vendar je potem zmagal na volitvah. Skupaj s Trumpom in njegovo kampanjo izražajo prepričanje, da so se demokrati z ustavno obtožbo ustrelili v koleno.

Ustavna obtožba se bo preselila v senat, kjer se bo predvidoma januarja začelo sojenje, pri čemer bodo senatorji porota, izbrani člani predstavniškega doma bodo imeli vlogo tožilca, Trump bo imel pravico do svojih zagovornikov, procesu pa bo predsedoval predsednik vrhovnega sodišča ZDA John Roberts. Republikanci, ki imajo v senatu večino, napovedujejo, da bo Trump po hitrem postopku oproščen krivde.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.