19. 5. 2008, 20:08 | Vir: Playboy

Užitkarjenje v imenu uspeha

Ivana Krešić

Žalostno dejstvo številka 1: danes dobra obleka ni dovolj. Žalostno dejstvo številka 2: tudi zavidljiv življenjepis je premalo. Kaj torej? V poslovnem, družabnem in zasebnem okolju igra videz čedalje pomembnejšo vlogo. Odražati mora mladostno vitalnost, zdravje in samospoštovanje. Playboy se je zato odpravil na iskanje verjetno največjega zaklada moderne dobe – izvira mladosti. Če verjamete ali ne, našli smo ga.

Redna rekreacija, od jutranjega džoginga do popoldanskega dvigovanja uteži v lokalnem fitnes centru, je že našla svoj prostor na urniku večine sodobnih moških, ki želijo ostati fit in ohraniti čim tanjšo zdravstveno kartoteko. Vendar to (včasih) ni dovolj!

Pod nož!

Pri moških se odvečna maščoba najpogosteje kopiči na trebuhu in znebiti se je ni mogoče niti s strožjo prehrano in rekreacijo. Mišice se sicer razvijejo, vendar pa maščoba ostane nad njimi in zato se vedno več moških odloča za najlažjo rešitev s klasično ali ultrazvočno liposukcijo. Rezultati so izredno zadovoljivi in večni, z najnovejšimi posegi pa si pacient opomore že v treh dneh. Izguba same telesne teže po posegu je minimalna, spremembe oblike telesa pa presenetljive. Ker gre za varen in učinkovit poseg, se moški vedno pogosteje odločajo za liposukcijo tudi na prsih in podbradku.

Za dodatno izpopolnjevanje postave so na meniju plastične kirurgije še kozmetični popravki mišic, kjer gre izključno za operativno oblikovanje mišic in vstavljanje mišičnih vsadkov, ki vam lahko prinesejo čvrstejše bicepse ali pa vedno napete prsne mišice. Bo čez deset let sploh še kdo hodil na fitnes?!

Vedno pogostejše so tudi operacije penisa. Verjetno veste, da je pri korenu penisa nekaj centimetrov skritih v telesu. Z operativnim posegom teh nekaj centimetrov potisnejo iz telesa in tako podaljšajo ud. Cena posega se pri svetovno znanih plastičnih kirurgih (tega pač ne počnejo vsi) giblje okoli 850 tisoč tolarjev, vendar premislite, ali se vam takšna odločitev izplača. »Penis je po operaciji videti daljši v stanju »mirovanja«, ne pa tudi v stanju erekcije,« namreč pravi Siniša Glumičić, zagrebški plastični kirurg, ki sprejme tudi veliko slovenskih pacientov.

Hudič je v podrobnostih

Ko tako ali drugače poskrbite za postavo, morate dodelati še malenkosti. Pomembno je predvsem ukrotiti neurejeno poraščenost in se znebiti motečih dlak na hrbtu in ramenih, po potrebi ločiti obrvi, za lepši mišični izraz pa svetujemo še odstranitev dlak s prednjega dela telesa, zlasti če se pogosto ukvarjate s športom, kjer je depilacija tudi higienskega pomena.

To lahko sami storite doma ali pa za učinkovitejše rezultate obiščete katerega izmed mnogih kozmetičnih salonov, kjer boste za depilacijo oziroma epilacijo (trajnejša odstranitev) odšteli od dveh tisočakov naprej. Laserski posegi so sicer najučinkovitejši, vendar je cena posega temu primerno dražja.

Drugi ostanek pradavnega kožuha, ki pušča moške v skrbeh, so lasje. Plešavost tako ali drugače doleti na tisoče zrelih moških, ki začno lase izgubljati po dvajsetem letu starosti zaradi stresa, genetske zasnove in drugih vplivov. Z močno posodobljeno tehnologijo presajanja las se lahko moški danes rešijo tudi tega problema. Posege presaditve manjših površin je treba ponoviti od tri do šestkrat, možnost uspeha pa je zelo velika. Trenutno najcenejši poseg v Ameriki stane tri dolarje na presadek, običajno pa se uporabi tisoč do dva tisoč presadkov. Cene so torej astronomske.

K videzu aktivnega moškega sodi tudi primerna porjavitev. Poletnega sončenja je dokončno konec, prijetno zagorelost pa lahko ohranite z rednimi obiski solarijev, ki jih je v Sloveniji ogromno. Sončenje v modernih solarijih je varno, hitro in učinkovito. Minuta sončenja stane med 50 in 150 tolarji, obisk pa vam bo vzel od 10 do 20 minut. V prihajajočih kratkih zimskih dneh si lahko mirno privoščite par minut poletne radosti. Verjemite, da bo pozitivno vplivala na vašo produktivnost.

Filigranstvo

Vstop v svet pedikure in manikure je že v domeni profesionalnih ljubiteljev crkljanja svojega videza in samega sebe. Domeno, ki je do nedavnega pripadala izključno ženski populaciji, nam je odkril Ameriški psiho. Kaj vse smo zamujali, ko smo se izogibali dvema prijaznima dekletoma – prva nam na udobnem stolu očisti, popili in premaže nohte na roki, medtem ko druga z močnimi krtačami olajša naša utrujena stopala otrdele in odmrle kože! Predvsem pedikura (nega nog) je postala privlačna oblika nege za moderne moške.

V procesu pedikure namreč hkrati masirajo celoten podplat, in če ste kdaj masirali noge svoji dragi, potem si lahko mislite, kako enkraten občutek je to! Sproščujoče, pomirjajoče, skorajda enkratno. Ob odhodu vas bo prevzel občutek lahkotnosti in zagotavljamo vam, da si boste v tedenskem urniku rade volje še kdaj našli čas za ponovitve. Cene se gibljejo okoli štirih tisočakov in pol za poseg.

Še nekaj nas je naučil že omenjeni Ameriški psiho. Namreč: prvi korak do mladostnega in zdravega videza je negovan obraz. Redno britje, stres, umazan zrak in nepravilno čiščenje kaj hitro dodajo videzu nekaj dodatnih let in ekstra gubic. Te so morda šarmatne, vendar nič kaj dobrodošle, če se pojavijo prezgodaj.

Zato pravi moški uporabijo še zadnjo (donedavna) žensko taktiko in se prepustijo delovanju takšnih in drugačnih blatnih in mineralnih obraznih mask. Nekatere lahko kupite kar v trgovini za manj kot tisočaka, če pa si s tem nočete mazati rok, jih v kozmetičnih salonih opravijo za okoli dva tisoč tolarjev. Koristnih učinkov je precej, med vidnejšimi pa so zagotovo mehkejša in prožnejša koža, čistejši občutek, čiste pore in učinkovit boj proti manjšim gubicam.

Za zdaj se takšni negi pri nas prepuščajo predvsem medijsko izpostavljeni možje, a počasi postaja jasno, da je dober videz pomemben dejavnik na vseh področjih. Tudi povsem zasebnih.

Ostane le še sprostitvena masaža v rokah prijetne gospodične. V salonih in centrih po vsej Sloveniji ponujajo več vrst masaž, standardno enourno sprostitveno gnetenje pa vas bo stalo okoli sedem tisočakov. Če imate srečo, da ste večkrat podvrženi amaterskim masažam in v tem uživate, boste potem, ko vas bo skozi roke spustila profesionalka, kot prerojeni.

»Moški potrebujejo relaksacijsko, sproščujočo masažo ramen. Na tem delu telesa se stres in delo najbolj občutita,« pravi Slavica Cvetanovič, lastnica kozmetičnega studia Aquarius. Če resnično nimate časa za kakršnekoli druge podvige, ki smo vam jih predstavili, si obvezno vsaj enkrat na mesec privoščite dobro sproščujočo masažo. »Vedno pogosteje se moški odločajo tudi za refleksologijo, torej masažo stopal v ključnih točkah – to sprosti celotno telo,« nas je še spomnila Slavica. Saj veste, kako mehka postanejo dekleta, ko jim zmasirate tačke!

Kako se znajti v tem novem svetu?

Brez skrbi, ne boste prvi z blatom na obrazu, kumaricami na očeh in negovalnim lakom na nohtih! Moška negovalna in lepotilna industrija na leto obrne dobre tri milijarde dolarjev in pol. Kajti vsaj milijon moških je že ugotovilo, da na poti do uspeha imidž in videz igrata pomembno vlogo.

»Drža individualista je popolnoma ustrezna. Sedaj je sprejemljiva v imenu mode,« pravi James Fogg, direktor marketinga negovalne linije American Crew. Preporod vdora moških v lepotno industrijo je povzročila generacija X, ko se je na prehodu iz izobraževalne poti v kariero začela spogledovati z novo držo trendi moškega. Osebna nega pri tem ni sredstvo nečimrnosti, ampak doseganja.

Lepše je boljše – in uspešnejše. Moški vedno več vlagajo v osebno nego zato, da bi jih bolje sprejeli v družbi, na delovnem mestu, med prijatelji - in da bi seveda naredili boljši vtis na ženske. Povedano drugače: osebna nega moških je osebna nega lastnega ega. »Tisti, ki ne gradijo svojega videza, ostanejo v starem kalupu. Moški zato iščejo načine za potrditev svoje podobe,« dodaja James Fogg.

Kar je še lepše – ženske večinoma burno podpirajo takšen moški napredek. In ženske že vedo, zakaj zadovoljno spremljajo takšne spremembe. Zdaj se jim namreč ni več treba zadovoljiti z moškim, ki ima podivjane obrvi, prežvečene nohte in umazane prste na nogah. Hja, biti moški danes pomeni tudi suvereno osvajanje nekoč ekskluzivno ženskih teritorijev, kakršni so tile otočki lepote ...

TEKST: Darjo Hrib

FOTO: Ivana Krešič

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord