12. 5. 2021, 20:55 | Vir: STA

V 10 letih Biciklja podvojili število postajališč in koles

Jure Makovec/STA

S kolesi iz sistema Bicikelj se je bilo po ljubljanskih ulicah mogoče prvič zapeljati pred točno 10 leti. Kot pravijo na Mestni občini Ljubljana, si takrat niso predstavljali, da bo sistem postal tako priljubljen, da bodo v tem obdobju več kot podvojili število postajališč in koles.

Danes so ob 10. obletnici delovanja samopostrežnega sistema izposoje koles Bicikelj v Ljubljani odprli novo postajališče na Prušnikovi ulici pri križišču s Celovško cesto. S to postajo, ki so jo postavili na pobudo dijakov tamkajšnje Škofijske klasične gimnazije, je v sistemu Bicikelj 73 postaj s skupno 730 kolesi, do konca letošnjega leta pa jih bo vanj predvidoma vključenih več kot 80 z več kot 800 kolesi, so sporočili z občine.

Kolesa Bicikelj so po navedbah občine že od samega zagona, 12. maja 2011, ko so postavili 30 postajališč s skupno 300 kolesi, zelo priljubljena. Prvi dan so našteli 787 izposoj, do danes pa si je kolesa izposodilo več kot 217.000 uporabnikov, ki so skupaj opravili že blizu osem milijonov voženj. Praktično vse vožnje so bile po navedbah občine krajše od ene ure in torej za uporabnike brezplačne. Največ izposoj v enem dnevu so našteli 22. oktobra 2019, ko je bilo opravljenih 6387 voženj.

V obdobju epidemije so številke o opravljenih vožnjah nekoliko nižje kot v letih pred tem, medtem ko se število aktivnih uporabnikov še vedno povečuje. Tako imajo danes več kot 52.500 uporabnikov oz. dobrih 17 odstotkov populacije Ljubljane z aktivno letno naročnino, kar je največ doslej.

"Ljubljana je kolesarjem prijazno mesto in veseli me, da je k temu pomembno pripomogel tudi sistem Bicikelj," je ob obletnici in odprtju novega postajališča dejal ljubljanski župan Zoran Janković. Prepričan je, da bo sistem še naprej tako uspešen in da ga bodo v prihodnje nadgrajevali.

"V Mestni občini Ljubljana se zavedamo, da je kolesarjenje okolju in zdravju najbolj prijazna oblika mobilnosti, zato vseskozi posodabljamo kolesarsko infrastrukturo in tako skrbimo, da je kolesarjenje še varnejše in prijetnejše. To dokazujejo številne nagrade in priznanja, ki smo jih prejeli za dosežke na področju trajnostne mobilnosti, in tudi dejstvo, da smo se od leta 2015 trikrat zaporedoma uvrstili na lestvico 20 kolesarjem najbolj prijaznih mest na svetu - Copenhagenize Index. Največje priznanje pa sta pravzaprav porast s kolesom opravljenih poti ter zadovoljstvo naših meščank in meščanov," je dejal župan, ki se tudi veseli, da bodo vse to lahko pokazali tudi udeležencem svetovne kolesarske konference Velo-City 2022, ki jo bo od 14. do 17. junija prihodnje leto gostila Ljubljana.

Slovensko prestolnico je danes obiskal Jean-Francois Decaux, eden od glavnih izvršnih direktorjev skupine JCDecaux, katere član je tudi podjetje Europlakat, ki v okviru javno-zasebnega partnerstva upravlja s sistemom Bicikelj. "Pred 10 leti je Ljubljana postala prvo mesto na območju srednje Evrope, ki je z javno-zasebnim partnerstvom za občane in turiste vzpostavila samopostrežni sistem izposoje koles. Zelo sem ponosen, da lahko danes praznujemo dosežke Biciklja v Ljubljani, ki je eden naših najbolj uspešnih sistemov na svetu, saj je v povprečju vsako kolo uporabljeno kar osemkrat vsak dan," je, kot so sporočili z občine, dejal Decaux.

Dodal je, da JCDecaux kot pionir in vodilni ponudnik sistema samopostrežne izposoje koles v svetu z več kot 25.000 kolesi v 13 državah prispeva k "demokratizaciji mehke mobilnosti". "Z nenehnimi inovacijami na področju mobilnosti in mobilnih aplikacijah se podjetje zavezuje k trajnostno naravnanem izboljševanju kakovosti življenja v mestih," je povedal.

V sistemu Bicikelj so do začetka delovanja posodobili tudi programsko opremo, hkrati s tem so dobili tudi prenovljen uporabniški portal in mobilno aplikacijo BicikeLJ Official. Prek te lahko uporabniki spreminjajo nastavitve svojega uporabniškega računa ter v vsakem trenutku preverijo razpoložljivost koles in ključavnic po posameznih postajah. Prek aplikacije si lahko tudi izposodijo kolo, še vedno pa je možna tudi izposoja prek terminala z mestno kartico Urbana.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.