30. 1. 2017, 15:38 | Vir: STA

V 107. letu umrla Göbbelsova sekretarka, ki je vedno trdila, da za holokavst ni vedela!

profimedia

V petek, na mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, je v 107. letu starosti umrla sekretarka nekdanjega nacističnega ministra za propagando Josepha Göbbelsa, Brunhilde Pomsel. Umrla je v domu za ostarele, je potrdil Christian Krönes, ki je z njo opravil številne intervjuje za dokumentarni film Nemško življenje.

Pomselova, ki je za Göbbelsa tri leta delala kot sekretarka in stenografinja, je ves čas trdila, da ni vedela za holokavst.

Med letoma 1942 in 1945 je bila ena od šestih sekretark v Göbbelsovem uradu.

"Nič nismo vedeli. Bili smo ujeti v taboriščih," je povedala v dokumentarnem filmu. V njem je tudi dejala, da ne čuti nobene krivde. "Nisem se mogla upreti. Bila sem prevelika reva," je dejala.

Krönes je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil, da je umrla 27. januarja in je bila ena najstarejših prebivalk doma.

"Bili smo v stikih, nazadnje sem z njo govoril na njen rojstni dan 11. januarja. Še vedno je bila polna energije, polna upanja. Glede na leta je imela vzpone in padce. Mentalno je bila še vedno zelo dobra," je povedal Krönes, ki je ob tem razkril, da bodo letos izdali knjigo z njenimi spomini.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord