19. 11. 2019, 11:25 | Vir: STA

V Amazoniji izginilo največ deževnega gozda po letu 2008, v dimu tudi avstralski Sydney!

profimedia

Na območju amazonskega deževnega gozda je bilo od lanskega do letošnjega julija uničenih 9762 kvadratnih kilometrov gozdnih površin, kar je 29,5 odstotka več kot v predhodnem obdobju in največ po letu 2008. Glavni razlog so letošnji obsežni požari, zaradi katerih je bil brazilski predsednik Jair Bolsonaro tarča ostrih kritik.

Deforestacija je bila najhujša v zvezni državi Para, kjer je izginilo skoraj 4000 kvadratnih kilometrov gozda, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Krčenje gozdov je v Amazoniji drastično naraslo med letoma 1991 in 2003, nato se je začelo zmanjševati. V zadnjem času pa je spet v porastu, za kar okoljevarstveniki krivijo Bolsonara. Ta namreč po njihovih navedbah spodbuja krčenje pragozda z namenom pospešitve pridobivanja pašnih in obdelovalnih površin.

Kmetje se deforestacije najpogosteje lotijo s požiganjem gozdov, kar je letos poleti pripeljalo do obsežnih gozdnih požarov, ki so pritegnili pozornost svetovne javnosti.

Na Bolsonara se je vsul plaz kritik tudi iz političnih krogov, slišati je bilo celo pozive h gospodarski osamitvi Brazilije.

profimedia

Gori tudi v Avstraliji!

Sydney zavit v nevaren gost dim

Tudi na vzhodu Avstralije se še vedno spopadajo z obsežnimi gozdnimi požari, gost dim pa je danes prineslo tudi nad Sydney. Onesnaženje zraka v največjem avstralskem mestu je danes doseglo nevarno raven.

Na severozahodu mesta so izmerili 186 trdih delcev PM2,5 v kubičnem metru zraka, kar je primerljivo z New Delhijem.

Oblasti so prebivalce opozorile, naj se izogibajo telesnim aktivnostim na prostem. Pozvale so jih tudi, naj bodo pozorni, saj ob temperaturah nad 30 stopinjami Celzija in močnem vetru požarna ogroženost ostaja visoka.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.