5. 1. 2021, 06:05 | Vir: STA

V Angliji od srede za šest tednov že tretjič popolna zaustavitev javnega življenja

Shutterstock

Britanski premier Boris Johnson je danes napovedal popolno ustavitev javnega življenja v Angliji, da bi tako zajezili širjenje epidemije bolezni covid-19. Omejevalni ukrepi bodo začeli veljati v sredo, trajali bodo šest tednov, je Johnson povedal v televizijskem nagovoru.

Premier je bil med drugim pod pritiskom znanstvenikov in opozicije, naj v boju proti pandemiji, še posebej v luči novega seva koronavirusa in povečane obremenjenosti zdravstva, ukrepa odločneje. Že pred tem je ustavitev javnega življenja napovedala Škotska, tam jo bodo uveljavili s torkom, trajala pa naj bi do konca januarja.

Med ukrepi vnovične zaustavitve javnega življenja, ki bodo stopili v veljavo v Angliji, je med drugim zaprtje šol, neživilskih trgovin, restavracij in zabaviščnih objektov, ne bodo pa denimo zaustavili profesionalnih športov, kot je angleška profesionalna nogometna liga.

Tudi na Škotskem ustavitev javnega življenja

Na Škotskem bo od polnoči pa do konca januarja v veljavi ustavitev javnega življenja, je sporočila škotska premierka Nicola Sturgeon. Za to so se odločili zaradi porasta okužb z novim koronavirusom. Škotska vlada se je po besedah premierke odločila, da bodo morali ljudje od polnoči do konca meseca ostati doma, z izjemo nujnih opravkov. "To je podobno ustavitvi življenja marca lani," je povedala v škotskem parlamentu.

Pojasnila je, da je nov sev novega koronavirusa, ki se širi hitreje od doslej znanih, "velik udarec" v boju proti virusu. S tem sevom je okuženih skoraj polovica vseh novih primerov okužbe na Škotskem.

"Soočamo se s strmo naraščajočim trendom okužb in ne gre za pretiravanje, ko rečem, da sem glede trenutnih razmer bolj zaskrbljena, kot sem bila kadarkoli od marca," je poudarila.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.