12. 4. 2021, 08:35 | Vir: STA

V Angliji sproščajo številne ukrepe, 21. junija napovedujejo ukinitev vseh omejitev

Shutterstock

Velik del Britancev je danes korak bliže vrnitvi v normalno življenje, saj se v Angliji po več kot treh mesecih sproščajo številne protikoronske omejitve. Deloma se lahko odprejo pubi in restavracije, stranke lahko znova sprejemajo tudi frizerji. Vrata odpirajo vse trgovine.

Restavracije in pubi lahko po novem strežejo goste na zunanjih površinah. Prav tako znova delujejo frizerski, brivski in kozmetični saloni. Veliko število strank si obetajo tudi v ponovno odprtih trgovinah z nenujnim blagom. Znova je mogoč še obisk telovadnic, bazenov, knjižnic in živalskih vrtov.

Člani istega gospodinjstva lahko po novem na območju Anglije tudi počitnikujejo, in sicer v nastanitvah, kjer sami poskrbijo za hrano. V zadnjih dneh naj bi število tovrstnih rezervacij močno naraslo.

Sprememb na področju javnega življenja v Angliji je še kar nekaj. Porok se lahko udeleži do 15, pogrebov pa do 30 ljudi. Otroci lahko sodelujejo na katerihkoli dejavnostih v notranjih prostorih, število obiskovalcev v domovih za starejše pa se je dvignilo na dva na oskrbovanca, našteva BBC.

Predstavniki oblasti ob sproščanju ljudi opozarjajo, naj ne opustijo previdnosti. "Prepričan sem, da bo to veliko olajšanje za tiste lastnike podjetij, ki so bili tako dolgo zaprti, za vse ostale pa je to priložnost, da se znova lotijo stvari, ki jih imajo radi in so jih pogrešali," je v izjavi sporočil premier Boris Johnson, a vse pozval, naj ravnajo odgovorno.

V Veliki Britaniji so od začetka pandemije novega koronavirusa zabeležili več kot 4,3 milijona okužb, umrlo je prek 127.000 covidnih bolnikov. V zadnjem dnevu so potrdili 1730 novih okužb, umrlo je še sedem ljudi, kar je najmanj od septembra lani. Prvi odmerek cepiva proti covidu-19 je prejelo že več kot 60 odstotkov prebivalcev Velike Britanije.

Johnson napoveduje, da se bodo oblasti pri nadaljnjem odpiranju opirale na podatke. Naslednji krog sproščanja je predviden 17. maja, 21. junija pa naj bi odpravili vse omejitve javnega življenja.

Škotska, Wales in Severna Irska, katerih regionalne oblasti izvajajo lastno zdravstveno politiko, zaenkrat ukrepe sproščajo v manjši meri kot Anglija.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.