22. 3. 2021, 11:49 | Vir: STA

V aplikacijo VešKajJeš dodatnih 28.000 izdelkov

Nik Jevšnik/STA
V aplikacijo VešKajJeš dodatnih 28.000 izdelkov (foto: Nik Jevšnik/STA)

V aplikacijo VešKajJeš so pred kratkim dodali podatke za več kot 28.000 izdelkov. V aplikaciji je tako trenutno mogoče preveriti podatke o sestavi več kot 45.000 različnih živil in pijač. Uporabniki si lahko ogledajo izdelke iz šestih živilskih trgovin: Eurospin, Hofer, Lidl, Mercator, Spar in Tuš.

Redno osveževanje podatkov o živilih in dodajanje novih je nujno, saj se ponudba na trgu nenehno spreminja, proizvajalci na trg uvajajo nova živila, obstoječim pa spreminjajo sestavo, so sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije in Inštituta za nutricionistiko.

"Takšne spremembe od industrije v resnici pričakujemo tako potrošniki kot tudi država, predvsem zmanjševanje vsebnosti sladkorja, soli in nasičenih maščob. Za delovanje aplikacije VešKajJeš je zato zelo pomembno, da so naši podatki o sestavi živil posodobljeni," je izpostavil vodja projekta Inovativne rešitve za informirane odločitve na Inštitutu za nutricionistiko Igor Pravst. Pri tem pomagajo tudi uporabniki aplikacije, ki pošiljajo fotografije novih ali spremenjenih živil.

Začetek zadnjega popisa je bil načrtovan v aprilu 2020, vendar zaradi epidemije covida-19 izvedba ni bila mogoča. Raziskovalci se namreč med popisovanjem v trgovinah zadržujejo dlje časa. Raziskovalci najprej v trgovini fotografirajo vsa razpoložljiva živila, nato pa obdelajo podatke in v podatkovno bazo vnesejo podatke o sestavi živil.

"Nam je pa uspelo raziskavo izvesti takoj po preklicu epidemije, zbiranje fotografij smo zaključili lani poleti, pred drugim valom epidemije. Jeseni je sledila obdelava več kot 100.000 fotografij živil, na podlagi katere smo zbrali podatke o hranilni vrednosti. Zdaj pa poteka še zbiranje drugih podatkov - npr. o sestavinah, alergenih, aditivih," je opisal Pravst.

Zbiranje podatkov financirajo iz različnih projektov, omogočili pa so ga Javna agencija za raziskovalno dejavnost, ministrstvo za zdravje in Evropska komisija v okviru programa Obzorje 2020.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.