20. 1. 2020, 07:37 | Vir: STA

V Avstraliji gori navkljub deževju, zdaj jih je prizadelo še neurje s točo

profimedia

Vzhod Avstralije, kjer že več mesecev pustošijo obsežni gozdni požari, je zajelo močno deževje, a številni požari še vedo gorijo. Območje Melbourna in Canberre je medtem prizadelo neurje s točo, ki je povzročilo precejšnjo škodo. Vremenoslovci napovedujejo nova neurja. A oblasti opozarjajo, da nevarnost požarov kljub dežju še ni minila.

V zveznih državah Novi Južni Wales in Viktorija kljub padavinam še vedno gori več kot 80 požarov.

Premier zvezne države Viktorija Daniel Andrews je danes dejal, da je deževje marsikje zelo pomagalo v boju z ognjenimi zublji. A drugje so neurja ovirala gasilce, poleg tega se je na eni od avtocest sprožil zemeljski plaz.

"Ostati moramo previdni. 20. januar je, sezona požarov še ni minila," je poudaril Andrews v izjavi za medije. V zvezni državi Viktorija so požari običajno najhujši februarja.

Območje Melbourna in Canberre je medtem prizadelo neurje s točo v velikosti žogice za golf, ki je povzročilo precejšnjo škodo. Toča je med drugim razbijala okenska in avtomobilska stekla.

Ponekod v Novem Južnem Walesu je močan veter dvignil oblake prahu. V nekaterih mestih, kot sta Orange and Dubbo, se je sredi dneva za nekaj časa stemnilo.

Požari v Avstraliji sicer divjajo že od septembra. Skupno so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP doslej našteli najmanj 29 smrtnih žrtev. Uničenih je bilo okoli 2000 domov, zgorelo je okoli deset milijonov hektarjev površin.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.