9. 12. 2019, 09:43 | Vir: STA

V Avstraliji poginilo več kot 2000 koal, zaradi požarov je ogroženo preživetje vrste

profimedia

Požari v avstralski zvezni državi Novi Južni Wales so uničili naravno okolje koal in strokovnjaki ocenjujejo, da je od oktobra v ognjeni stihiji poginilo več kot 2000 teh prikupnih živali.

Uničenje je tako obsežno, da verjetno nikoli ne bodo našli njihovih trupel, je v okviru preiskave o populaciji koal in njihovem življenjskem okolju v parlamentu Novega Južnega Walesa povedal ekolog Dailan Pugh.

Ocenil je, da je v požarih verjetno poginilo več kot 2000 koal, uničena pa je približno tretjina naravnega okolja koal na severni obali. V preteklih letih je bilo veliko njihovega življenjskega prostora uničenega tudi zaradi ekstenzivnega čiščenja zemljišč za kmetijstvo in gradnjo.

Zaradi obsežnih požarov v zveznih državah Novi Južni Wales in Queensland, kjer še vedno divja okoli 140 požarov, se je na številnih območjih življenjski prostor koal močno skrčil, njihovo število pa zmanjšalo.

Strokovnjaki so opozorili, da se je zaradi požarov povečala nevarnost izumrtja koal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Direktorica klinike za koale Cheyne Flanagan je povedala, da so požari uničili tretjino življenjskega prostora koal na severni obali Novega Južnega Walesa. "Menim, da je naša prvotna ocena o 350 koalah zelo zelo previdna. V preteklih letih smo imeli številne požare, vendar ne takšnih. To je armagedon, prav zares," je dodala.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord