22. 7. 2020, 09:36 | Vir: STA

V Avstraliji rekordno število novih okužb

Profimedia

Avstralija je danes potrdila 501 novo okužbo z novim koronavirusom, kar je največ doslej. Večino novih okužb na dnevni ravni so potrdili v zvezni državi Viktorija. Nekaj novih okužb so potrdili tudi v sosednjem Novem Južnem Walesu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Avstralija je pred tem največ novih dnevnih okužb potrdila 28. marca, in sicer 459. Nato se je zdelo, da je državi uspelo zajeziti epidemijo, čemur je sledilo rahljanje ukrepov za zajezitev širjenja okužb. Nove rekordne številke dnevnih okužb so v deželi tam spodaj zabeležili skoraj štiri mesece po tistem, ko naj bi država dosegla vrh epidemije covida-19.

Ministrski predsednik Viktorije Daniel Andrews je danes sporočil, da so v zadnjih 24 urah v tej zvezni državi potrdili rekordnih 484 novih okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 sta umrla dva bolnika. Največ novih okužb je v Melbournu. Drugo največje avstralsko mesto je sicer že skoraj dva tedna v karanteni. Ta naj bi trajala šest tednov. Oblasti ukrepe še zaostrujejo. Od polnoči dalje bo tako v veljavi tudi obvezna nošnja zaščitnih mask na prostem.

Andrews je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še dejal, da devet od desetih ljudi, pri katerih so med 7. in 21. julijem potrdili okužbo z novim koronavirusom, ni bilo v izolaciji, ko so imeli prve znake bolezni in so se odpravili na testiranje. "Šli so nakupovat. Odhajali so na delo. Bilo so najbolj kužni, a so živeli naprej, kot običajno," je dejal. Dodal je, da okoli 53 odstotkov ljudi ni šlo v izolacijo, ko so opravili test in so čakali na rezultate testov.

V Avstraliji s približno 25 milijoni prebivalci so doslej potrdili skoraj 13.000 okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je umrlo 128 bolnikov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.