29. 5. 2020, 09:56 | Vir: STA

V Avstriji bo država samozaposlenim umetnikom pomagala prebroditi krizo

profimedia

Samozaposleni umetniki v Avstriji so upravičeni do mesečnega izplačila v višini 1000 evrov, s katerimi jim država želi priskočiti na pomoč v obdobju krize zaradi pandemije novega koronavirusa. Z omenjeno napovedjo se je vlada v četrtek odzvala na zahteve kulturnega sektorja, piše nemška tiskovna agencije dpa.

Vlada bo za pomoč približno 15.000 umetnikom v drugi polovici letošnjega leta namenila 90 milijonov evrov.

"Priznavamo, da bo prekinitev kulturnega življenja trajala dlje kot mesec ali dva," je podkancler Werner Kogler povedal na novinarski konferenci na Dunaju.

Podporo umetnikom je napovedal le dan zatem, ko je finančni minister Gernot Blümel povedal, da je namenil 25 milijonov evrov za pokritje izgub filmskim produkcijam, ki jih je zaustavila pandemija. Vlada načrtuje tudi pomoč večjim kulturnim institucijam.

Koalicija konservativcev in Zelenih je sheme za spodbujanje kulturnega življenja po zaustavitvi zaradi pandemije oblikovala v zadnjih dneh, po protestih umetnikov, da so nanje pozabili, medtem ko se drugi sektorji v gospodarstvu ponovno zaganjajo.

Nedavno je sicer odstopila avstrijska ministrica za kulturo Ulrike Lunacek, za kar se je odločila po kritikah z več strani glede vladnega odziva na pandemijo. Ulrike Lunacek, ki prihaja iz vrst Zelenih, je v televizijskem nagovoru povedala: "Dajem prosto pot nekomu drugemu, ki lahko v tej krizni situaciji doseže več kot jaz." Dodala je, da po izbruhu pandemije kmalu po prevzemu funkcije "ni bilo več nobene možnosti za uresničitev ambicioznih vladnih načrtov za kulturo". 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord