A.B. | 29. 1. 2022, 15:01

V Avstriji od februarja VSE drugače: OBVEZNO cepljenje, sproščanje ukrepov, globe ...

Profimedia

V Avstriji bo v naslednjem mesecu nastopilo obvezno cepljenje za vse, ki so starejši od 18 let in imajo v Avstriji začasno ali stalno prebivališče. Statistike govorijo zase: Avstrijci so v zadnjih 24 urah zabeležili 34.748 novih primerov okužb s koronavirusom, kar je za soboto rekordna številka - kljub temu pa so napovedali sproščanje ukrepov, kar bo med drugim močno vplivalo na gostinske in trgovinske obrate. Vlada je svojo odločitev utemeljila z razlago, da, kljub velikemu številu okužb z različico omikron, beležijo stabilno stanje v bolnišnicah. Pa si poglejmo, kaj konkretno se bo spremenilo. 

Ob začetku šolskih počitnic 5. februarja se bo v Avstriji spremenila ura splošnega zaprtja in sicer s sedanje 22. ure na polnoč. Tako je na tiskovni konferenci dejal avstrijski kancler Karl Nehammer, ki je med drugim predstavil tudi ostale spremembe, ki bodo realizirane v mesecu februarju. 

Poleg tega, da se bo 5. februarja spremenila ura splošnega zaprtja, se bo takrat podaljšal tudi obratovalni čas gostiln in lokalov, ki bodo smeli ostati odprti do polnoči. Spremembe se z omenjenim datumom obetajo tudi na področju srečanj, pri katerih ni določenega sedežnega reda, kjer se bo po novih določilih lahko družilo do 50 ljudi (sedaj je to število omejeno na 25 oseb).

V tednih, ki bodo sledili, bo v trgovinah in gostinstvu odpravljen tudi pogoj PC (preboleli, cepljeni). Tako bo od 12. februarja veljalo, da obiskovalci trgovin ne bodo potrebovali niti testov - bodo pa še vedno morali nositi maske FFP2. Sedem dni kasneje, 19. februarja, bo v gostinstvu in turizmu pogoj PC nadomeščen s pogojem PCT, kar bo pomenilo, da bodo lahko po novem v gostilne, lokale in hotele vstopali tudi tisti, ki niso cepljeni ali preboleli - ob tem pa bodo morali izkazati negativen rezultat testa PCR, ki ne bo smel biti starejši od 48 ur. V primeru, da PCR testa ne bo mogoče opraviti, bo zadoščal tudi hitri antigenski test, ki bo lahko star največ 24 ur. 

Spremembe se obetajo tudi v šolskem sistemu, a jih bodo predstavili šele naslednji teden. 

Ob sproščanju ukrepov pa prihaja tudi obvezno cepljenje. Slednje bo veljalo za vse državljane, starejše od 18 let in vse polnoletne osebe, ki imajo v Avstriji začasno ali stalno prebivališče. Do sredine marca bo predvidoma potekalo 'prehodno obdobje' brez kazni - nato pa bo za vse tiste, ki bodo zavračali določbo o obveznem cepljenju, predvidena globa do 3.600 evrov. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord