28. 10. 2018, 17:12 | Vir: STA

V Avstriji imajo velike težave zaradi vetra in se pripravljajo na poplave

profimedia

Na avstrijskem Koroškem je orkanski veter danes odkrival strehe in prekinil dobavo elektrike okoli 1400 gospodinjstvom. Veliko cest je zaradi nanosa zemlje zaprtih, pričakovano močno deževje pa bi lahko v prihodnjih dneh povzročilo obsežne poplave, je po današnjem izrednem zasedanju v Celovcu sporočila deželna vlada.

Veter je okoli poldneva dosegal hitrosti do 130 kilometrov na uro, napovedano deževje pa bi lahko lahko povzročilo od 30- do 100-letne poplave. Na Koroškem so zato oblikovali krizni štab sil za zaščito in reševanje. Najhujše razmere pričakujejo na območju Labota (Lavamünd) in Möllbrücka.

Zelo velika je verjetnost poplavljanja vzdolž toka rek Drava in Möll, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA. Za omejitev škode so predvideli spuščanje vode iz akumulacijskih jezer, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Od sobote je na območju avstrijske Koroške padlo več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter, na prelazu Plöckenpass na meji z Italijo je do danes popoldne padlo 370 litrov dežja na kvadratni meter, dodaja dpa.

Agencija RS za okolje (Arso) zaradi spuščanja vode iz akumulacij pričakuje porast Drave. "Danes zvečer in v noči na ponedeljek je predviden tudi ponovni hitrejši porast reke Drave na meji z Avstrijo in pri tem manjša razlivanja Drave na izpostavljenih območjih vzdolž celotnega toka," opozarjajo na Arsu. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.