12. 2. 2019, 14:57 | Vir: STA

V Avstriji objavili razširjen seznam prepovedanih skrajnih simbolov

profimedia
V Avstriji objavili razširjen seznam prepovedanih skrajnih simbolov (foto: profimedia)

Avstrijsko notranje ministrstvo je danes objavilo seznam novih prepovedanih simbolov skrajnih organizacij. Na seznamu je 13 zastav in simbolov med drugim Muslimanske bratovščine, Sivih volkov in Kurdske delavske stranke (PKK), pa tudi hrvaških ustašev, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Razširjen seznam prepovedanih simbolov bo stopil v veljavo s 1. marcem. Že pred tem so bili med drugim prepovedani simboli terorističnih organizacij Islamska država in al Kaida.

Na novem seznamu sta se sedaj znašla tudi dva simbola hrvaških ustašev in t.i. volčji pozdrav z rokami turške nacionalistične skupine Sivi volkovi.

Razširitev simbolov je lani predlagala avstrijska vlada, parlament pa je zakon kasneje potrdil. Kršitelji bodo kaznovani z do 4000 evrov kazni oz. z 10.000 evri v primeru ponovitve prekrška.

Opozicija je sicer nasprotovala posodobitvi zakona, ker dvomijo v učinkovitost prepovedi ter na seznamu pogrešajo skrajno desne skupine, kot na primer Identitarci.

Izjemoma se lahko sicer tudi po 1. marcu simboli pojavijo v medijskem poročanju, filmih, gledaliških predstavah in na razstavah, če je jasno, da namen prikazovanja ni propaganda.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.