1. 10. 2017, 13:25 | Vir: STA

V Avstriji odslej prepovedano nošenje burk in nikabov

profimedia

V Avstriji je začela veljati prepoved nošenja burke in nikaba, muslimanskih oblačil, ki zakrivata obraz. Ženske, ki jih bo ustavila policija in ne bodo želele razkriti obraza, bodo odslej kaznovane z denarno kaznijo 150 evrov.

Avstrijska vlada trdi, da novi zakon prispeva k ohranjanju avstrijskih vrednot in spodbuja vključevanje v družbo, kljub temu da je tovrstna oblačila redko videti v javnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Novo pravilo je del t. i. paketa integracijskih politik, ki jih uvaja avstrijski minister za zunanje zadeve in integracijo Sebastian Kurz, ki vodi tudi konservativno ljudsko stranko (ÖVP).

ÖVP sicer vodi tudi v javnomnenjskih anketah pred parlamentarnimi volitvami 15. oktobra. 31-letni zunanji minister pa bi lahko ob zmagi stranke postal avstrijski kancler. Svojo kampanjo gradi na omejevanju priseljevanja in "naraščajoče islamizacije".

Kot prva je leta 2011 zakrivanje obraza v javnosti prepovedala Francija, sledili pa sta še Belgija in Bolgarija. Nizozemska je prepovedala nošenje tovrstnih oblačil v javnih zgradbah, Nemčija pa za javne uslužbence in pripadnike vojske na dolžnosti, še navaja dpa.

Julija je tudi Evropsko sodišče za človekove pravice odločilo, da so takšne prepovedi zakonite.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord