16. 2. 2021, 14:12 | Vir: STA

V Avstriji porast novih okužb, Avstralija odobrila uporabo cepiva AstraZenece

Xinhua/STA
V Avstriji porast novih okužb, Avstralija odobrila uporabo cepiva AstraZenece (foto: Xinhua/STA)

Avstrija ponovno beleži porast novih okužb z novim koronavirusom. V zadnjih urah so potrdili 1427 novih okužb, v zadnjih sedmih dneh ponovno več kot 10.000 novih okužb, kar je prvič od konca januarja. Na Tirolskem, od koder poročajo o številnih primerih južnoafriške različice, na drugi strani število novih okužb upada.

Na Tirolskem so v zadnjih 24 urah potrdili 78 novih primerov okužb z novim koronavirusom. Trenutno imajo v tej avstrijski deželi potrjenih 318 okužb z južnoafriško različico.

Britansko različico novega koronavirusa so doslej v Avstriji potrdili v 1096 primerih.

V zadnjih 24 ur so največ novih okužb, 372, potrdili na Dunaju, sledita avstrijska Štajerska s 226 novimi okužbami in Spodnja Avstrija z 215 okužbami.

Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je danes posvaril, da bodo tedni do velike noči "najtežja stopnja pandemije", saj se povečuje število mutacij novega koronavirusa. Britanska različica je razširjena predvsem na vzhodu in zahodu države, južnoafriška na Tirolskem. Pohvalil pa je odličen potek testiranja na okužbe z novim koronvirusom. V zadnjih 24 urah so tako opravili rekordnih 291.000 testov, skupno doslej 12,2 milijona.

Anschober je tudi ocenil, da bosta prihodnja dva tedna pokazala, ali trenutni ukrepi za zajezitev okužb z novim koronavirusom zadostujejo. Avstrija si je po njegovih besedah tudi zastavila cilj, da do letošnje velike noči v začetku aprila proti covidu-19 cepi milijon ljudi.

V avstrijskih bolnišnicah je danes sicer za 38 bolnikov s covidom-19 več kot v nedeljo. Na intenzivni negi se zdravi 258 bolnikov, kar je enako od nedelje dalje.

V Avstriji je doslej umrlo 8260 covidnih bolnikov, od ponedeljka še 39. Okužbo z novim koronavirusom so doslej potrdili pri 436.139 ljudeh.

Avstralija

Avstralski regulator je danes odobril uporabo cepiva AstraZenece in oxfordske univerze proti covidu-19 v Avstraliji. Uporabo cepiva so odobrili za starejše od 18 let, odločitev o cepljenju starejših od 65 let pa bodo sprejemali za vsak primer posebej, je sporočil regulator TGA. Zagotovil pa je, da ni nobenih varnostnih skrbi glede cepiva.

Predstavnica AstraZenece v Avstraliji Liz Chatwin je danes novinarjem zatrdila, da podatki kažejo, da pri starejših ljudeh cepivo sproži močan imunski odziv in da ga dobro prenašajo. Izpostavila je pomen cepljenja starejših od 65 let, ki so bolj ogroženi v pandemiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

To je po cepivu Pfizerja in BioNTecha drugo cepivo proti covidu-19, ki so ga doslej odobrili za uporabo v Avstraliji.

Cepljenje bodo začeli v ponedeljek v 30 do 50 bolnišnicah, potem ko je v nedeljo prispelo 142.000 odmerkov Pfizerjevega cepiva. Najprej bodo cepili zdravstvene delavce, ki skrbijo za covidne bolnike ter delavce in oskrbovance v domovih za starejše, delavce v karantenah in na meji. Nato naj bi cepljenje razširili na tisoč točk po državi.

Po poročanju avstralske tiskovne agencije AAP bodo prve odmerke cepiva AstraZenece uvozili iz tujine, preden bodo lokalno proizvedli 50 milijonov odmerkov.

V Avstraliji, ki ima okoli 25 milijonov prebivalcev, so doslej potrdili okoli 28.700 primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo pa je 909 covidnih bolnikov.

V zvezni državi Viktorija so za pet dni uvedli popolno zaprtje, da bi preprečili širjenje bolj nalezljive britanske različice novega koronavirusa, ki se je začela širiti iz hotela na letališču v Melbournu, namenjenega preživljanju karantene ob vrnitvi v državo. Zaprtje velja do srede.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.