5. 5. 2021, 11:21 | Vir: STA

V Avstriji predstavili svoja pravila za digitalno zeleno potrdilo

Xinhua/STA

Avstrijska vlada je v torek predstavila svoja pravila za digitalno zeleno potrdilo, ki bo med drugim olajšal potovanja. V Avstriji ga bodo uvajali v treh fazah, prva se začne 19. maja, ko bodo lahko potrošniki za vstop v restavracije ali na dogodke predložili preprosto potrdilo o testiranju, cepljenju ali preboleti bolezni.

V Evropski uniji načrtujejo, da bo poleti zaživelo digitalno zeleno potrdilo, ki naj bi predvsem olajšal prost pretok ljudi med pandemijo. Tehnično bo povsod veljal enak sistem, lahko pa vsaka država članica samostojno odloča, kdo in pod katerimi pogoji lahko vstopa v državo, ponekod bo na primer za vstop v državo dovolj negativni hitri test na novi koronavirus, drugod pa PCR, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Avstriji bodo potrdilo v prilagojeni obliki začeli uvajati 19. maja, ko bodo vstop v gostinske lokale in na dogodke dovolili tudi samotestiranim na novi koronavirus. Ti testi bodo veljavni 24 ur, hitri testi 48 ur, PCR pa 72 ur. Za prebolevnike se bo štelo tiste, ki so covidu-19 preboleli v zadnjih šestih mesecih. Pri cepljenih osebah pa mora miniti od prvega odmerka najmanj tri tedne, kdor pa se bo odrekel drugemu odmerku, mu bo propadla dovolilnica za obiskovanje gostinskih lokalov in dogodkov.

Kako dolgo bodo cepljene osebe veljale za zaščitene, se morajo dogovoriti še na ravni EU. Avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein ocenjuje, da bo obveljal dogovor, da je zaščita cepljenih učinkovita od osmem do devet mesecev.

Po podatkih avstrijske ministrice za turizem Elisabeth Köstinger bodo v Avstriji 4. junija uvedli drugo fazo, ko bodo na državni ravni uvedli digitalna potrdila v obliki digitalnih certifikatov. Končna oblika naj bi prišla v uporabo julija, ko bo digitalna rešitev priznana po celi Evropski uniji.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes ocenil, da bo skupno evropsko potrdilo verjetno zamujalo, zato je nujno, da Avstrija vzpostavi svoj sistem. Kot ocenjuje, bo do sredine maja prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo več kot 3,5 milijona Avstrijcev. Do danes znaša ta delež sicer 27 odstotkov prebivalcev, v celoti je zaščitenih deset odstotkov prebivalstva.

Avstrija pa še naprej krepi zalogo cepiv proti covidu-19. Vlada se je danes dogovorila o nakupu dodatnih 42 milijonov odmerkov za leti 2022 in 2023, za to bo odštela okoli 800 milijonov evrov. Vlada se je odločila za 35 milijonov odmerkov cepiva podjetja Pfizer, štiri milijone bodo kupili pri podjetju Johnson & Johnson ter tri pri podjetju Moderna. Odmerke, ki jih ne bodo porabili, bodo lahko prodali ali jih namenili programom pomoči.

Kurz je danes pojasnil, da trenutno predvidevajo, da bo po prvi zaščiti pred covidom-19, nujno dodatno cepljenje po nekaj mesecih. Trenutno še ni znano, koliko časa so cepljeni zaščiteni pred to boleznijo. "Vse kar lahko kupimo, bomo kupili," je poudaril Kurz.

V Avstriji so medtem v zadnjem dnevu potrdili 1644 novih okužb z novim koronavirusom, sedemdnevno povprečje je 1676, incidenca na 100.000 prebivalcev pa je 131,7. V državi še naprej beležijo manjše število hospitalizacij. V bolnišnicah je na zdravljenju 1560 covidnih bolnikov, kar je 57 manj kot v torek. Na intenzivni negi je 447 covidnih bolnikov. V zadnjem dnevu je zaradi posledic covida-19 umrlo še 20 ljudi.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel