4. 12. 2020, 15:12 | Vir: STA

V Avstriji so začeli množično testiranje, ponekod dolge vrste

profimedia

V Avstriji se je danes začelo širše množično testiranje na novi koronavirus, in sicer na Dunaju, na Tirolskem in Predarlskem. Kot prve so sicer na testiranje s hitrimi antigenskimi testi že v začetku tedna pozvali prebivalce manjše občine Annaberg-Lungötz v zvezni deželi Solnograško.

Po poročanju avstrijskih medijev so se na Dunaju in v Innsbrucku davi nabrale dolge vrste ljudi, ki čakajo pred mesti za testiranje.

Na Tirolskem in Predarlskem bo testiranje trajalo do nedelje, na Dunaju pa do 13. decembra.

V prestolnici bodo na voljo tri mesta za testiranje, nameravajo pa odvzeti po 150.000 vzorcev na dan. Na Tirolskem je predvidenih 297 mest za testiranje, od tega naj bi jih bilo danes odprtih 130, večinoma zaradi velike količine snega na območju. Na Predarlskem pa bodo testiranje izvajali na 80 mestih, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Poleg dolgih vrst pred mesti za testiranje pa prihajajo poročila tudi o težavah, ki jih imajo z informacijskim sistemom. Tega bi morala zagotoviti država in bi moral biti centraliziran, vendar pa ni dostopen oz. je preobremenjen. Kljub temu je vojska, ki upravlja sistem, z njim zadovoljna, napake pa odpravljajo, navaja APA.

Na Tirolskem so večino občin zato preusmerili nazaj na analogni sistem beleženja testiranj, vendar pa ima to posledice predvsem za tiste, katerih test je negativen. Ti dobijo rezultat testa z zamudo, medtem ko tiste, ki so na hitrem testu na novi koronavirus pozitivni, obvestijo hitro in jih pošljejo še na test PCR.

"Če nekdo pet ur po testiranju ne dobi obvestila o rezultatu, lahko predvideva, da je bil test negativen," je pojasnil vodja projekta na Tirolskem Elmar Rizzoli.

O težavah z informacijskim sistemom sicer poročajo tudi iz Salzburga, kjer so recimo učitelji dobili termine za testiranje danes namesto v soboto, kot je bilo predvideno. Pozive na testiranje pa so dobili tudi posamezniki v drugih šestih deželah, kjer se bo testiranje začelo izvajati šele konec prihodnjega tedna. Prva med njimi bo Gradiščanska, kjer bodo začeli prebivalce testirati prihodnji četrtek.

Vlada na Dunaju upa, da se bo testiranja udeležilo več milijonov ljudi. Testiranja bodo ponavljali, pri čemer bo ključno obdobje po božiču. Cilj testiranja je odkriti tudi okužene brez simptomov in tako prekiniti verigo okužb.

Rezultati zaenkrat ne kažejo velike stopnje okuženosti med prebivalstvom. V Insbrucku so dopoldne izvedli okoli 6000 testov in odkrili 24 okuženih. Iz Predarlskega pa poročajo, da so ob 26.088 danes izvedenih testih odkrili 106 pozitivnih. Doslej so v tej deželi že izvedli približno tretjino načrtovanih testiranj, ki jih nameravajo izvesti do nedelje zvečer, še poroča APA.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.