2. 7. 2019, 21:23 | Vir: STA

V Avstriji sprejeli prepoved plastičnih vrečk

profimedia

V Avstriji bodo plastične vrečke do leta 2021 stvar zgodovine. Prepoved plastičnih vrečk po letu 2020 je namreč danes soglasno potrdil avstrijski parlament, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Iz prepovedi so izvzete vrečke, ki so biološko povsem razgradljive, ali so narejene iz recikliranih materialov. Prav tako bo še naprej dovoljena raba ultra tankih vrečk, ki so v uporabi predvsem na oddelkih sadja in zelenjave, a morajo biti pretežno izdelane iz recikliranih materialov.

Nekdanja okoljska ministrica Elisabeth Köstinger, ki je leta 2018 predstavila idejo o prepovedi, je danes govorila o "mejniku v boju proti potrošniški mentaliteti". Avstrija je sicer tretja država v Evropi, ki je sprejela tako prepoved, s tem pa se bo država izognila med 5000 in 7000 tonam nepotrebne plastike, je zapisala Köstingerjeva v sporočilu za javnost. Kot je še poudarila, obstajajo zelo dobre alternative za klasične plastične nakupovalne vrečke.

V nevladnih organizacijah prepoved plastičnih vrečk vidijo kot pomemben simbolični korak, a te vrečke prestavljajo le dva odstotka letno nastalih plastičnih odpadkov, so opozorili.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.