1. 7. 2020, 14:57 | Vir: STA

Avstrijci ob večanju okužb v državi odsvetujejo potovanja na Balkan

Profimedia
Avstrijci ob večanju okužb v državi odsvetujejo potovanja na Balkan (foto: Profimedia)

Potem ko število na novo okuženih z novim koronavirusom v Avstriji že nekaj časa vztrajno narašča, je danes, 1. julija, to število prvič po 20. aprilu preseglo sto. Potem ko so Avstrijci z nedelje na ponedeljek potrdili 69 in nato s ponedeljka na torek le 43 novih okužb, so jih s torka na danes občutno več, kar 107, poročajo avstrijski mediji.

Daleč največ na novo okuženih, 61, so v minulih 24 urah zabeležili v Zgornji Avstriji. Na Dunaju so jih našteli 24, na avstrijskem Štajerskem devet, sedem v Spodnji Avstriji, tri na Tirolskem, dve v Salzburgu in eno na Gradiščanskem.

Še pred dvema tednom je bilo število aktivno okuženih v Avstriji pod 400, sedaj pa že presega 600, izpostavlja na spletu avstrijski časnik Kronen Zeitung. V bolnišnicah se zaradi covida-19 trenutno zdravi 74 ljudi, od tega jih devet potrebuje intenzivno nego. V zadnjih 24 urah sicer niso zabeležili nobene smrti zaradi covida-19.

Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je sicer na današnji novinarski konferenci ocenil, da ne gre za požar velikih razsežnosti, ampak za lokalna žarišča, proti katerim se bodo borili - med drugim z zaprtjem šol v delih Zgornje Avstrije. Tam ljudem tudi svetujejo nošenje obraznih mask v zaprtih prostorih.

Vzrok okužb

Kot vzrok za naraščanje okužb je minister sicer navedel povečanje potovanj v in iz držav Zahodnega Balkana, zato so se oblasti odločile izdati opozorilo pred potovanji v šest držav - Albanijo, Bosno in Hercegovino, Kosovo, Severno Makedonijo, Črno goro in Srbijo, medtem ko članici EU Slovenijo in Hrvaško ta ukrep ne zadeva. Pri več novih žariščih virusa v Avstriji so namreč epidemiologi ugotovili, da je bil virus uvožen z Zahodnega Balkana.

Tisti, ki morajo v te države potovati iz nujnih razlogov, morajo ob vrnitvi v Avstrijo v 14-dnevno samoizolacijo ali predložiti negativen izvid nedavno opravljenega testa na covid-19.

Ta ukrep bo vplival predvsem na priseljence s koreninami na Balkanu, saj ti poletne počitnice ponavadi preživljajo pri sorodnikih v državah porekla. Več kot pol milijona ljudi v Avstriji, ki ima slabih devet milijonov prebivalcev, prihaja oziroma izvira iz nekdanjih jugoslovanskih republik, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Kljub naraščanju omilitev ukrepov

Kljub naraščanju okužb pa Avstrija še vztraja pri omilitvi nekaterih ukrepov, sprejetih z namenom zajezitve širjenja koronavirusa, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Tako so na primer tam od danes dovoljeni vsi športi, natakarjem ni več treba nositi obraznih mask, množični dogodki z do sto udeleženci niso več časovno omejeni, lokali se lahko odslej odprejo že ob 5. uri, načeloma smejo znova obratovati samopostrežni bifeji.

Maske je v Avstriji odslej, razen v določenih izjemah, treba nositi le še v javnem prometu, zdravstvenih ustanovah in pri izvajanju storitev, pri katerih ni mogoče ohranjati medsebojne razdalje. Nos in usta morajo biti zakriti tudi na protestih.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.