21. 10. 2017, 19:20 | Vir: STA

V Barceloni na protestih proti španski vladi 450.000 ljudi

profimedia

a ulicah Barcelone se je zbralo 450.000 zagovornikov neodvisnosti Katalonije, ki protestirajo proti španski vladi. Demonstranti zahtevajo izpustitev voditeljev dveh pomembnih civilnih združenj, ki zagovarjata neodvisnost Katalonije - Jordija Cuixarta iz združenja Omnium Cultural in vodje Katalonske narodne skupščine (ANC) Jordija Sancheza.

Po ocenah tamkajšnje policije se je v katalonski prestolnici zbralo okoli 450.000 demonstrantov.

"Svoboda, svoboda," so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa vzklikali protestniki.

Sanchez in Cuixart sta obtožena spodbujanja več sto protestnikov k oviranju španske policije. Ta je 1. oktobra skušala preprečiti izvedbo katalonskega referenduma o neodvisnosti, s tem, ko je na nekaterih voliščih zasegla glasovnice in volilne skrinjice.

Številni protestirajo tudi proti današnji odločitvi španske vlade, da bo ukrepala v skladu s 155. členom španske ustave ter suspendirala regionalno vlado in razpustila parlament v Barceloni, v šestih mesecih pa v Kataloniji izvedla regionalne volitve. Med drugim nosijo transparente z napisi Help Catalonia (Pomagajte Kataloniji!).

Med udeleženci protestov so tudi številni katalonski politiki, med njimi predsednik katalonske vlade Carles Puigdemont in madridska županja Ada Colau. Slednja sicer ne sodi med borce za neodvisnost Katalonije, je pa zelo kritična do vlade v Madridu.

Puigdemont se bo na odločitev vlade v Madridu odzval drevi ob 21. uri. V četrtkovem pismu španski vladi je sicer napovedal, da bo v primeru nadaljnjega zaostrovanja ukrepov španske vlade proti Kataloniji uradno razglasil neodvisnost.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ