8. 8. 2020, 11:49 | Vir: STA

V Bejrutu štiri dni po eksploziji še vedno pogrešajo več kot 60 ljudi

profimedia

Več kot 60 ljudi še vedno pogrešajo štiri dni po uničujoči eksploziji v pristanišču v Bejrutu, ki je terjala več kot 150 smrtnih žrtev. V mestu bodo danes pripravili množičen protestni pohod proti oblastem, potem ko so množičen pogreb odpovedali.

V eksploziji je umrlo 154 ljudi, med njimi jih 25 še niso identificirali, so za francosko tiskovno agencijo AFP sporočili z ministrstva za zdravje. Med okoli 5000 ranjenimi jih je 120 v kritičnem stanju. Kot so dodali, pa še vedno pogrešajo več kot 60 ljudi.

V Bejrutu naj bi bil danes množičen pogreb za žrtve v organizaciji nevladnih organizacij in protestnikov, ki že dlje pozivajo k reformam in očitajo libanonskim politikom korupcijo. Danes pa so organizatorji sporočili, da pogreba zaradi logističnih težav ne bo, namesto tega bodo pripravili množičen protest proti vladajočim.

"Protestni pohod bo kot velik pogreb, zato prosimo ljudi, naj bodo oblečeni v črnino," so povedali po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Libanonsko prestolnico je v torek pretresla silovita eksplozija v pristanišču, ki je uničila pol mesta. Eksplozijo naj bi povzročil požar v skladišču z 2750 tonami amonijevega nitrata. Prvi rezultati preiskave pa po navedbah neimenovanih virov kažejo na malomarnost. Libanonski predsednik Michel Aoun je sicer v petek opozoril, da bi bila lahko eksplozija posledica malomarnosti ali raketnega napada.

Po eksploziji je brez doma ostalo med 200.000 in 300.000 ljudi. Reševalci ob pomoči iz tujine pa danes nadaljujejo iskanje pogrešanih.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.