12. 7. 2019, 11:38 | Vir: STA

V Beli hiši, kjer kraljuje Donald Trump, skoraj prišlo do pretepa

profimedia

Predsednik ZDA Donald Trump je v četrtek v Beli hiši gostil približno 200 komentatorjev družbenih medijev, med katerimi jih veliko nima dostopa do družbenih medijev, kot sta Twitter in Facebook, zaradi sovražnega govora, širjenja laži, zarot in nesramnosti ter nestrpnosti. Na dogodku je skoraj prišlo tudi do pretepa.

"Zame svoboda govora ni, ko vidiš nekaj dobrega in potem namerno pišeš slabo o tem. Zame je to zelo nevaren govor in postaneš jezen. Ampak to ni svoboda govora," je svoje videnje ustavne pravice v ZDA razložil Trump, ki se je pred svojimi podporniki počutil imenitno. "Oslarije, ki se jih domislite, so naravnost neverjetne," jim je Trump izrekel pohvalo, preden je začel hvaliti lastne odmevne tvite.

Bela hiša je skušala vrh predstaviti kot poudarjanje potrebe po izražanju drugačnih mnenj, kot jih je mogoče najti v kredibilnih medijih, ki jim Trump od začetka svoje vladavine pravi lažni mediji. Njegov nekdanji svetovalec Sebastian Gorka je mimogrede izzval na pretep dopisnika revije Playboy Briana Karema in Američani so lahko ob tem izvedeli, da ima Playboy akreditacijo za Belo hišo. Karem mu je stopil na žulj, ko je dejal, da so v Beli hiši zbrani obsedenci z demoni.

Do pretepa ni prišlo, kot tudi ne kasneje, ko se je eden od Trumpovih privržencev obregnil ob dopisnika televizije CNN Jima Acosto, ki je znan po besednih dvobojih s Trumpom, zaradi česar so mu za nekaj časa odvzeli akreditacijo. Poleg spletnih komentatorjev so bili zraven tudi privrženci teorije zarote Qanon, o kateri nihče pravzaprav ne ve, za kaj gre, niti privrženci teorije. Pač nekaj o vladnih skrivnostih.

Trump in njegovi privrženci se že dolgo časa pritožujejo, da spletne platforme kršijo pravico govora konservativnim komentatorjem, vendar zbrani v Beli hiši s klasičnim ameriškim konservativizmom nimajo veliko skupnega.

"Zagotavljanje osnovnih standardov dostojnosti na družbenih medijih ni cenzura konservativnega govora. Sovražni govor je pač sovražni govor ne glede na to, ali je tisti, ki ga širi, blizu predsedniku," je za New York Times dejala pravnica neprofitne organizacije Muslim Advocates Madihha Ahussain in pozvala družbene medije, naj ignorirajo cirkus v Beli hiši ter objektivno in odločno utrdijo svoje politike proti sovražnemu govoru.

"Na žalost je tole zborovanje povsem zgrešilo cilj s seznamom povabljenih, ki izključuje pomembne glasove in vključuje krošnjarje s teorijami zarote in posrednike lažnih informacij, ki so del problema in ne rešitve," pa je menil direktor Centra PEN American Thomas Melia.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord