2. 5. 2020, 11:25 | Vir: STA

Zaslišanje Faucija o vladnih ukrepih naj bi bilo kontraproduktivno

profimedia

Vlada predsednika ZDA Donalda Trumpa je v petek blokirala zaslišanje direktorja ameriškega Nacionalnega inštituta za zdravje Anthonyja Faucija v kongresnem odboru o vladnem odgovoru na pandemijo novega koronavirusa. V ZDA so doslej zabeležili 1,1 milijona okužb, zaradi bolezni covid-19 pa je umrlo skoraj 65.000 ljudi.

Tiskovni predstavnik odbora za razdeljevanje proračunskih sredstev v predstavniškem domu kongresa Evan Hollander je sporočil, da je Bela hiša blokirala zaslišanje Faucija v pododboru za delo, zdravje in izobraževanje, ki je bilo predvideno v prihodnjem tednu. Bela hiša je sporočila, da je odprta do zaslišanja v ustreznem času, vendar pa bi bilo to v tem trenutku "kontraproduktivno".

Fauci, ki redno sodeluje na novinarskih konferencah delovne skupine Bele hiše proti koronavirusu, deluje pomirjujoče, je pa že večkrat izrazil nasprotna stališča od Trumpovih. Nekaj časa se je ugibalo, da ga bo Trump odpustil, vendar je predsednik ZDA zagotovil, da mu je Fauci všeč in se to ne bo zgodilo.

Fauci je med drugim redno svaril pred prehitrim odpravljanjem ukrepov za zajezitev pandemije, ki se sedaj v ZDA počasi nadaljujejo.

Guverner Južne Karoline Henry McMaster je v petek dejal, da od ponedeljka ne velja več ukaz prebivalstvu, naj ostane doma. Dovolil bo odprtje hotelov in državnih parkov, restavracij, če bodo stregli na vrtu, pri vsem tem pa bo potrebno zagotavljati varnostno razdaljo.

Teksas se je deloma že odprl, vendar pa za zdaj ni velikega navala na trgovske centre. V Pensilvaniji bodo v okrožjih, kjer je malo okužb z novim koronavirusom, začeli odpravljati ukaz, naj ljudje ostanejo doma, odpirati bodo začeli nekatere posle, ki niso nujni. V Pensilvaniji je najmanj 45.000 okuženih in 2300 mrtvih.

Guvernerka Nove Mehike Michelle Lujan Grisham je v petek zaprla dostop do mesta Gallup s 70.000 prebivalci, kjer število okužb narašča, v Chicagu pa so v petek potekali protesti zaradi ukrepov proti koronavirusu. Dobra novica je prišla iz predmestja St. Louisa, kjer je 107-letni Rudi Heider v četrtek slavil okrevanje po bolezni covid-19.

V najbolj prizadeti državi New York, kjer je bilo do petka zvečer 308.000 okužb in 24.000 mrtvih, je guverner Andrew Cuomo odločil, da bodo šole ostale zaprte do konca šolskega leta. Newyorški župan Bill de Blasio je v petek dejal, da je eden najbolj groznih aprilov v zgodovini mimo, le čas pa bo pokazal, kakšen bo maj. V mestu so do petka zabeležili 170.000 okuženih in 18.400 mrtvih.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.