2. 2. 2019, 20:52 | Vir: STA

V Beogradu znova več tisoč protestnikov

profimedia

V srbski prestolnici se je nocoj na protestih proti predsedniku države Aleksandru Vučiću zbralo več tisoč podpornikov opozicije, ki med drugim pozivajo k svobodi tiska, zahtevajo pa tudi odstop ministra za izobraževanje Mladena Šarčevića.

Protesti nocoj prvič potekajo tudi v severnem, srbskem delu Mitrovice na Kosovu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Na protestih v Mitrovici se je po poročanju APA zbralo približno 100 ljudi.

Sobotni protesti v Beogradu potekajo od 8. decembra lani. Ob začetku današnjega protesta so prebrali pismo študentov, v katerem zahtevajo odstop ministra za izobraževanje Mladena Šarčevića, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Šarčevića pozivajo k odstopu, ker je profesorje, ki so podprli proteste, označil za neresne.

Protestno gibanje v Srbiji podpira vrsta opozicijskih strank, od levih do skrajno desnih. Kritiki protestov opozarjajo, da sobotni shodi obsojajo Vučićev avtokratski način vodenja države, da pa njihovi organizatorji doslej niso ponudili nobenih alternativ.

Prvi protest je potekal decembra lani, potem ko je enega od opozicijskih voditeljev Borka Stefanovića novembra v Kruševcu napadla skupina moških. Storilce so sicer kmalu prijeli, a vodje opozicije trdijo, da je bila v napad vpletena vladajoča Vučićeva Srbska napredna stranka, kar ta zanika.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.