9. 7. 2020, 14:38 | Vir: STA

V BiH in na Kosovu število dnevnih okužb še naprej hitro narašča

Profimedia

V Bosni in Hercegovini so danes potrdili 215 novih okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je v zadnjih 24 urah umrlo pet ljudi. Tudi na Kosovo število dnevnih okužb še naprej hitro narašča, danes, 9.7. so jih potrdili 214, od tega največ v Prištini.

V BiH so v zadnjem dnevu testirali 1860 ljudi, okužbo pa so potrdili pri 110 osebah na območju Federacije BiH in pri 105 osebah v Republiki srbski, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Največ na novo okuženih je v prestolnici Sarajevo, kjer so od srede potrdili 30 novih primerov, 18 so jih potrdili v Banjaluki, 14 pa v Zvorniku na vzhodu Bosne.

Doslej so v BiH potrdili več kot 3000 okužb z novim koronavirusom, ki je v tej državi zahteval 214 življenj.

Direktor inštituta za javno zdravje Republike srbske Branislav Zeljković je potrdil, da so v tej entiteti BiH zaskrbljeni zaradi naraščanja števila okuženih, saj je njihovo število zdaj višje kot število tistih, ki so ozdraveli. "Če se bo rast števila okuženih nadaljevala, lahko pričakujemo zahtevne epidemiološke razmere, kar bo še dodatno obremenilo zdravstveni sistem," je opozoril.

Kosovo

Na Kosovu so po podatkih tamkajšnjega Nacionalnega inštituta za javno zdravje v sredo testirali 413 ljudi, 214 je bilo pozitivnih, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Tudi na Kosovu je največ okuženih v prestolnici. V Prištini so potrdili 68 okužb, sledijo Uroševac s 55, Južna Mitrovica s 35 in Kosovo Polje s 13 novimi okužbami. Po podatkih nacionalnega inšitituta za javno zdravje se je pozdravilo še 60 bolnikov, skupaj doslej 2063.

Aktivnih primerov okužb je na Kosovu trenutno 1951, skupaj pa se je doslej z novim koronavirusom okužilo 4100 ljudi. Od začetka epidemije so na Kosovu potrdili 86 smrti zaradi covida-19.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.