12. 10. 2018, 17:10 | Vir: STA

V Bolgariji pokopali ubito novinarko

Profimedia

Žalne slovesnosti za umorjeno bolgarsko preiskovalno novinarko Viktorijo Marinovo se je v bolgarskem mestu Ruse udeležilo več sto ljudi. Potekala je v tamkajšnji cerkvi, nato pa so jo pokopali na zasebnem pogrebu na tamkajšnjem pokopališču, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Truplo 30-letne Marinove so v soboto našli v parku ob Donavi v mestu Ruse na severu Bolgarije. Televizijska novinarka, ki naj bi pred umorom poročala o preiskavi domnevne korupcije pri porabi sredstev EU, je bila brutalno umorjena in posiljena, izginili pa so tudi njen mobilni telefon, avtomobilski ključi in del oblačil.

Na prizorišču so našli DNK 20-letnega osumljenca, Bolgara Severina Kasimirova. Prijeli so ga v torek v Nemčiji, kjer živi njegova mama, v 10 dneh pa naj bi ga izročili Bolgariji. Generalno tožilstvo v Cellu na Spodnjem Saškem je sporočilo, da je priznal, da je novinarko pod vplivom alkohola in mamil v soboto s pestjo udaril v obraz v parku v mestu Ruse, potem ko se je z njo sprl. Obležala je na tleh, nato pa jo je pobral in odvrgel v grmovje. Je pa zanikal, da bi šlo za naklepni umor. Zanikal je tudi, da bi novinarko posilil ali oropal.

Njegova mama Nadežda Krasimirova je v pogovoru, ki ga je objavilo več bolgarskih televizij, medtem povedala, da ji je sin priznal, da je novinarko ubil in da se je hotel predati policiji. Ni sicer še znano, ali je bil umor novinarke povezan z njenim delom. Bolgarske oblasti so sporočile, da preiskujejo tako profesionalne kot osebne motive za njen umor, da pa so v tej fazi preiskave izključili, da bi bil povezan z njenim delom.

Marinova je tretja novinarka, ki so jo umorili v Evropski uniji v zadnjem letu dni. Februarja letos so umorili slovaškega novinarja Jana Kuciaka, oktobra lani pa na Malti novinarko Daphne Caruana Galizia.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.