5. 7. 2020, 08:19 | Vir: STA

V Bosni in Hercegovini več kot 200 novih okužb, v Severni Makedoniji in Avstriji čez sto

profimedia

V Bosni in Hercegovini so danes potrdili 218 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od začetka epidemije. 115 okužb so zabeležili v Federaciji BiH - od tega 99 v Sarajevu -, 103 pa v Republiki srbski, na spletni strani poroča Dnevni avaz. Število novih dnevnih okužb z novim koronavirusom v Avstriji paa jee danes ponovno preseglo številko 100. 

V BiH število okužb z novim koronavirusom že nekaj časa vztrajno narašča. Potem ko od konca junija dnevno število redno presega 100, je danes prvič doslej potrjenih več kot 200 primerov okužbe. V petek so jih potrdili 173.

Skupno so doslej v državi potrdili prek 5000 okuženih, približno polovica jih je že okrevala. Umrlo je skupno 190 ljudi. 

V Črni gori dnevni rekord 

V Črni gori so danes potrdili 57 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največji porast okužb na dnevni ravni po začetku drugega vala epidemije 14. junija, je sporočil črnogorski inštitut za javno zdravje, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. 

V zadnjih treh tednih so v Črni gori zabeležili 396 okužb z novim koronavirusom. Dve osebi naj bi bili v smrtni nevarnosti.

V Črni gori so v prvem valu, ki je trajal od sredine marca do začetka maja, potrdili 324 okužb z novim koronavirusom. Črna gora se je nato kot prva v Evropi razglasila za državo brez novega koronavirusa, a so nato v državi po 42 dneh ponovno potrdili okužbe z novim koronavirusom.

Novi koronavirus naj bi v državno vnesli državljanih Črne gore, ki so bili v Srbiji in so se v državo vrnili prek BiH. Obvezi karanteni so se izognili tako, da so zamolčali, da so bili v Beogradu, še navaja Hina.

V Severni Makedoniji +147

V Severni Makedoniji so v zadnjih 24 urah potrdili 147 novih okužb z novim koronavirusom, od tega 64 v Skopju. Opravili so 1296 testov, poroča makedonska tiskovna agencija Mia. 

Trenutno je v državi 3611 aktivnih okužb, od tega v Skopju 1987. Po podatkih makedonskega ministrstva za zdravje je zaradi covida-19 nazadnje umrlo šest bolnikov; trije v Skopju, po eden v krajih Kumanovo, Štip in Berovo.

Skupno so v Severni Makedoniji doslej potrdili 6932 primerov okužb z novim koronavirusom in 334 smrti zaradi covida-19. Okrevalo je 2987 bolnikov.

V Avstriji bi uvedli 'semafor'  

Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je ob okužbah napovedal uvedbo t. i. sistema semaforja, prek katerega bodo prebivalce, podobno kot pri opozarjanju na snežne plazove, seznanjali z razmerami glede covida-19 v posameznih deželah. Sistem naj bi uvedli do septembra kot posebno pripravo na morebitni jesenski val okužb.

"Preprost štiristopenjski sistem od rdeče prek oranžne in rumene do zelene naj bi na podlagi znanstvenih kriterijev avtomatizirano podajal sliko aktualnih okužb z novim koronavirusom ter s tem tudi določal, kdaj je treba sprejeti določene ukrepe in kdaj jih je mogoče omiliti," so ob tem sporočili z avstrijskega ministrstva za zdravje, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 115 novih okužb z novim koronavirusom. Aktivnih okužb je 853. Največ novih okužb so zabeležili na Dunaju (53), sledijo Zgornja Avstrija s 35 novimi okužbami ter avstrijska Štajerska z desetimi.

Anschober je ob tem ocenil, da je prebivalstvo postalo manj predvidno ter da bodo regionalni izbruhi pomenili opozorilni klic za ta del prebivalstva. Znova je pozval k odgovornemu ravnanju.

"Virus je še naprej z nami in ob brezbrižnosti lahko ponovno izbruhne in še vedno je nevaren," je posvaril.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.