26. 10. 2023, 08:01 | Vir: STA

Zbor zaradi poteze, ki dviguje ogromno prahu: v tej slovenski občini želijo preseliti prebivalce kar 150 hiš!

Občina Braslovče

Občina Braslovče

V eni od slovenskih občin se bodo sestali zaradi preselitve prebivalcev kar 150 hiš.

Na zboru krajanov Letuša v občini Braslovče bodo danes strokovnjaki predstavili podrobnosti selitve prebivalcev letuškega levega in desnega brega Savinje na nadomestno lokacijo v Rakovlje. Gre za preselitev okoli 150 hiš, ki jih je močno prizadela avgustovska vodna ujma. Zbor krajanov bo zaprt za medije.

S krajani se bodo sestali državni sekretar in vodja službe vlade za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic, vodja državne tehnične službe Blaž Dolinšek, član sveta za obnovo Rok Fazarinc in vodja klicnega centra 114 Andrej Šter, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

V Rakovljah sicer načrtujejo gradnjo 98 novih hiš, ki jih bodo zgradili na ključ  in bodo prilagojene posamezniku, imele bodo tudi od 500 do 2000 kvadratnih metrov parcele, je pred dnevi za POP TV razkril župan Braslovč Tomaž Žohar.

Na zbor krajanov sta povabila župan občine Braslovče Tomaž Žohar in župan Šmartnega ob Paki Janko Kopušar. Na povabilo braslovškega župana se bo zbora udeležila tudi klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj.

Kot obljubljeno na regijskem obisku vlade v savinjski regiji, bodo krajani prejeli dodatna pojasnila stroke glede selitve na novo lokacijo. Žohar je v soboto po pogovorih s predstavniki hidrološke stroke in predsednikom vlade Robertom Golobom namreč jasno povedal, da se letuški levi in desni breg selita.

Znano je sicer, da del krajanov Letuša selitvi nasprotuje in se med drugim zavzema za ustrezno ureditev brežin reke Pake in Savinje. Kot je v soboto zagotovil premier, bodo ljudje neposredno dobili pojasnila stroke o stopnji ogroženosti.