10. 3. 2021, 10:28 | Vir: STA

V Braziliji rekordno število umrlih covidnih bolnikov, bolnišnice na robu zloma

Profimedia
V Braziliji rekordno število umrlih covidnih bolnikov, bolnišnice na robu zloma (foto: Profimedia)

V Braziliji je v torek umrlo skoraj 2000 covidnih bolnikov, kar je največ doslej v enem dnevu. Ob zaostrovanju epidemioloških razmer v državi so bolnišnice na robu zloma, cepljenje pa napreduje le počasi.

Glede na podatke zdravstvenega ministrstva so v torek zabeležili 1972 smrti zaradi covida-19. Pred tem je največ covidnih bolnikov v enem dnevu umrlo 3. marca, ko je življenje izgubilo nekaj več kot 1900 okuženih z novim koronavirusom.

Skupno je doslej v Braziliji umrlo že 268.370 obolelih s covidom-19, kar je za ZDA najvišje število na svetu. Okužb z novim koronavirusom so od začetka pandemije potrdili 11,1 milijona, v zadnjem dnevu več kot 70.700, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V državi se obenem močno zaostrujejo razmere v bolnišnicah. Intenzivne enote so v prestolnicah 25 od 27 zveznih držav več kot 80-odstotno zasedene, razkriva danes objavljeno poročilo inštituta za javno zdravje Fiocruz.

"Boj proti covidu-19 je bil izgubljen leta 2020 in niti najmanjše možnosti ni, da bi te tragične okoliščine obrnili v prvi polovici leta 2021," je za AFP dejal epidemiolog Jesem Orellana z inštituta za javno zdravje. "Največ, kar lahko naredimo, je upati na čudež množičnega cepljenja ali radikalne spremembe upravljanja pandemije," je dodal in menil, da trenutno Brazilija predstavlja "grožnjo človeštvu".

Predsednik Jair Bolsonaro, ki zanemarja nasvete strokovnjakov glede boja proti novemu koronavirusu, je minuli teden pozval Brazilce, naj se nehajo pritoževati glede covida-19, in obnovil napade na omejitvene ukrepe.

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pa je državo pozval, naj sprejme odločnejše ukrepe, sicer bi lahko stanje v njej vplivalo na sosednje in tudi bolj oddaljene države.

Cepljenje proti covidu-19 v državi medtem poteka počasi. Prvi odmerek cepiva je prejelo 8,6 milijona ljudi oz. približno štirje odstotki prebivalstva. V uporabi sta kitajsko cepivo CoronaVac in cepivo AstraZenece.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.