22. 1. 2022, 16:30 | Vir: STA

V Braziliji zaradi porasta okužb s koronavirusom prestavili karneval

Xinhua/STA

Brazilski mesti Rio de Janeiro in Sao Paulo bosta zaradi porasta okužb z novim koronavirusom prestavili tradicionalne karnevalske povorke, so v petek sporočile mestne oblasti. Ulična praznovanja bodo medtem že drugo leto zapored odpovedana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Parade plesalcev iz znanih šol sambe, ki so bile prvotno načrtovane za konec prihodnjega meseca, bodo namesto tega potekale konec aprila, so sporočile mestne oblasti Ria de Janeira in Sao Paula. Kot razlog so navedle pandemijo in "potrebo po reševanju življenj".

"To je nujna preložitev. Povorko lahko izvedemo veliko bolj varno konec aprila," je dejal zdravstveni uradnik Ria de Janeira Daniel Soranz. "Če pogledamo krivuljo pandemije v drugih državah, menimo, da je zelo malo verjetno, da bo trenutni val trajal do aprila," je dodal.

Združenja šol sambe so potrdila odločitev, da z začetkom povork počakajo do aprila. "Ne želimo izsiliti procesije, če so ljudje zaskrbljeni," je dejal predsednik Lige šol sambe v Sao Paulu Sidnei Carriulo.

V Riu se povorka šol tradicionalno odvija na stadionu Sambadrome, ki lahko sprejme 70.000 ljudi. Spektakel običajno privabi turiste s celega sveta.

Oblasti so dovolile izvedbo povork, saj lahko nadzorujejo, kdo vstopi v stadion, in od obiskovalcev na primer zahtevajo dokazilo o cepljenju.

Ulična praznovanja, ki so značilna za čas karnevala, so medtem že drugo leto zapored povsem odpovedana.

Med pandemijo je v Braziliji za posledicami covida-19 umrlo več kot 622.000 ljudi, država pa je sredi novega vala, ki ga poganja različica virusa omikron. Ta teden so tako zabeležili rekord 205.000 novih okužb v enem dnevu. Z dvema odmerkoma je sicer cepljenih skoraj 70 odstotkov odraslih prebivalcev Brazilije.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ