2. 7. 2020, 10:07 | Vir: STA

V brazilski Amazoniji zabeležili požarno najbolj uničujoč junij v 13 letih

Profimedia

Brazilija je na območju amazonskega deževnega gozda zabeležila požarno najbolj uničujoč junij v 13 letih. Število požarov se je minuli mesec v medletni primerjavi povečalo za 19,5 odstotka, so objavile pristojne oblasti. Stroka pa opozarja, da bi lahko požari še otežili zdravstveni položaj prizadetih v pandemiji covida-19.

V Braziliji se junija začenja sušno obdobje, v tem času pa so letos zabeležili 2248 požarov. Analitiki zato napovedujejo najslabše leto za amazonski pragozd doslej. Krčenje brez primere je sicer Amazonija doživela že lani, to pa je po svetu vzpodbudilo jezne odzive, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Brazilski inštitut za vesoljske raziskave INPE, ki na svoji spletni strani spremlja požarne alarme v realnem času, toliko požarov kot v letošnjem juniju še ni zabeležil. Doslej jih je bilo rekordno veliko junija 2007, in sicer 3500.

Najhujše pa naj bi šele sledilo. Najbolj kritičen naj bi bil tako avgust. Lani je bilo v osmem mesecu več kot 30.000 požarov, kar je trikrat toliko kot v avgustu 2018.

Do večine požarov prihaja zaradi požigov in so neposredno povezani s krčenjem gozdov na račun širjenja kmetijskih zemljišč.

Stopnja krčenja amazonskega deževnega gozda je bila letos visoka že pred začetkom sušnega obdobja. Med januarjem in koncem maja je bilo tako uničenih 2000 kvadratnih kilometrov gozda, kar je 34 odstotkov več kot v enakem obdobju leta 2019, je izračunal INPE.

Ekologi krivijo brazilskega predsednika

Ekologi za dogajanje krivijo brazilskega predsednika Jairja Bolsonara, razvpitega zanikovalca podnebnih sprememb. Prepričani so, da s tem, ko se zavzema za legalizacijo kmetijstva in rudarstva na zaščitenih območjih, promovira krčenje pragozda.

Stroka pa opozarja še, da bi lahko gozdni požari povečali dihalne težave lokalnega prebivalstva, ki ga je že tako zelo prizadela pandemija covida-19.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.